Κριση υγειας στην Ισπανια



Η Ισπανια μειωνει τα εξοδα της για την υγεια.
Απο την Μαδριτη-Το ισπανικο κρατος μειωνει 10δις € για την εκπαιδευση και το συστημα υγειας του.
Πρεπει οι ασθενεις και οι ασφαλισμενοι σε κρατικα ταμεια να πληρωνουν πια τα φαρμακα απο την τσεπη τους.
Οι "ασκοπες" επισκεψεις σε ιατρους και εξετασεις πρεπει να περιοριστουν.




πηγή : ειδησεις/τηλεοραση 

Νοσηλευτής στην Ευρώπη ή Μετανάστες νοσηλευτές






Απο δικο σας ενδιαφερον για τις θεσεις νοσηλευτικης στην Ευρωπη-Ε.Ε.,μετα απο δικα σας εμαιλ, με στοχο την εργασια και ευρεση μιας θεσης.Πληροφοριες που συγκεντρωσα στο διαδικτυο απο γερμανικες σελιδες και ελληνικες ,σας τις παραθετω οσον αφορα τα γραφειοκρατικα

Νοσηλευτης για Γερμανια
-πτυχιο νοσηλευτικης ΑΕΙ ή ΤΕΙ
-πτυχιο γλωσσικης επαρκειας γερμανικων επιπεδου Β2 ή Β1,αυτο εξαρταται απο κλινικες
-αναγνωριση πιστοποιηση ΔΟΑΤΑΠ αν προερχεστε απο ιδιωτικο ιδρυμα,ΙΕΚ
-εγγραφη στον νοσηλευτικο συλλογο καθε κρατιδιου
-χρησιμος συνδεσμος για δικη σας πληροφορηση
 ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ/ΤΡΙΑ  σε μορφη PDF.

Νοσηλευτης για Αγγλια
 -πτυχιο νοσηλευτικης ΑΕΙ ή ΤΕΙ
-πτυχιο γλωσσικης επαρκειας αγγλικης υψηλο επιπεδο
-αναγνωριση πιστοποιηση ΔΟΑΤΑΠ αν προερχεστε απο ιδιωτικο ιδρυμα,ΙΕΚ
-εγγραφη στον νοσηλευτικο συλλογο
-χρησιμος συνδεσμος του βρετανικου νοσηλευτικου συλλογου
Νοσηλευτικος συλλογος (εδω)
Χρησιμοι συνδεσμοι για νοσηλευτικη στην Αγγλια
http://www.workgateways.com/job-medical-nursing.html#find
http://www.nurses4london.co.uk/agencies.cfm


Νοσηλευτης για Σουηδια
- πτυχιο νοσηλευτικης ΑΕΙ ή ΤΕΙ     
ρεπει να εχεις υψηλο γλωσσικο επιπεδο  S.F.I.-επιπεδο  σουηδικης γλωσσας
-αναγνωριση πιστοποιηση ΔΟΑΤΑΠ αν προερχεστε απο ιδιωτικο ιδρυμα,ΙΕΚ
Σημαντικα βηματα για την μεταναστευση στη Σουηδια ως νοσηλευτης:
Να εχεις ερθει πρωτα σε επαφη με το νοσοκομειο οπου θα εργαστεις,γιατι αυτό θα σε βοηθησει να εκδοσεις την αδεια παραμονης και να σου υποσχεθουν το συμβολαιο εργασια
      -Χρειαζεσαι αδεια παραμονης στη Σουηδια,για να εκδοθει χρειαζεσαι τα κατωθι:
   -Αιτηση για προσωπικο αριθμο * personnummer *από την εφορια με το ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ,*η ελληνικη στα αγγλικα γραμμενη ταυτοτητα δεν ισχυει!!
   -Αποκτας την σουηδικη  ταυτοτητα για διαφορες υπηρεσιες
   -Επισκεπτεσαι το γραφειο  ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ*migrationverket*
   -Αποδεικνυεις σταθερο εισοδημα ανω των 900€ αν δεν εχεις συμβολαιο εργασιας,αυτό γινεται από καταθεσεις σε τραπεζα ή ότι σε στηριζουν οικονομικα π.χ  οι γονεις σου.
      -Η αδεια παραμονης εξασφαλιζεται αφου βγει ο προσωπικος αριθμος.Για να εκδοθει όμως πρεπει να εχετε ηδη βρει δουλεια ή να δηλωσετε ένα μηνιαιο σταθερο εισοδημα ανω των 900€
-χρησιμοι συνδεσμοι
για την αναγνωριση πτυχιου,η σελιδα στα αγγλικα στο Regulated professions
αναγνωριση επαγγελματων
-υπουργειο εργασιας για πληροφοριες για μεταναστες
υπουργειο εργασιας στη Σουηδια





για ντουμπαι και αραβικα εμιρατα παρτε πληροφοριες απο τον συνδεσμο . Ειναι νοσηλευτης στο ντουμπαι .

για νορβηγια
http://www.healthjobs.no/



Αν γνωριζετε καποια πραγματα παραπανω στειλτε τα με email να τα προσθεσουμε στο αρθρο αυτο .Ευχαριστω!



οι Γερμανοι ελεγχουν



Ποια εντολή εδωσαν οι γερμανοί στα νοσοκομεια;
Η γερμανική εντολή... δόθηκε. "Θα πρέπει να συγκροτηθούν ειδικές ομάδες σε κάθε Νοσοκομείο για τον έλεγχο του συστήματος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων"
Αυτό δήλωσαν στους υπεύθυνους του Νοσοκομείου ΚΑΤ οι Γερμανοί εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο της εφαρμογής του συστήματος των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται η νοσηλεία των ασθενών, και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Οι αρμόδιοι του ΚΑΤ τους έδειξαν πως λειτουργούν τα δύο συστήματα και οι γερμανοί σύμβουλοι συμφώνησαν ότι τα ΚΕΝ είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στη Γερμανία. Πάντως οι ίδιοι οι Γερμανοί φαίνεται πως έμειναν ικανοποιημένοι καθώς υπήρχε αποτελεσματικότητα μέσα σε λίγους μήνες.




πηγή ygeia news

στο συμβουλιο των υπουργων υγειας στην Δανια...



Η καινοτομία στην υγειονομική περίθαλψη με στόχο την προώθηση έξυπνων λύσεων για καλύτερη ζωή, η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και η ενδυνάμωση των ασθενών καθώς και η αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, κατά την διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας που έγινε στην Δανία.





Ο υπουργός Υγείας, κ. Λοβέρδος κατά την παρέμβαση του στο θέμα καινοτομίας ανέφερε ότι η πρόκληση για τα συστήματα υγείας είναι η εξασφάλιση προσβάσιμων, ασφαλών και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες σε περίοδο δημογραφικών αλλαγών και οικονομικής στενότητας και η απάντηση μπορεί να δοθεί μέσω της προώθησης της καινοτομίας στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ τόνισε ότι η καινοτομία μπορεί να λειτουργήσει ως η κινητήριος δύναμη στην εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ ελέγχου του κόστους και ποιότητας της υγειονομικής περίθαλψης.
Απώτερος στόχος είναι να μπορέσουν οι ασθενείς να επωφεληθούν των καινοτόμων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και λύσεων το συντομότερο δυνατό. Για να γίνει αυτό πρέπει να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την προώθηση της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των διαδικασιών έγκρισης νέων προϊόντων και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο αναθεώρησης της κοινοτικής νομοθεσίας για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Τέλος, τόνισε ότι η επιτυχία της καινοτομίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεργασία των παραγωγών καινοτόμων λύσεων, των επαγγελματιών υγείας, των προμηθευτών υπηρεσιών υγείας και κυρίως των ασθενών.

Στο θέμα της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας ο έλληνας Υπουργός Υγείας τόνισε ότι για την ορθή αξιολόγηση της τεχνολογίας υγείας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες και οι προσδοκίες των ασθενών και εστίασε στην ενίσχυση της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντική η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας.

Τέλος, στο θέμα της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μετά το ζήτημα που προέκυψε με τα εμφυτεύματα στήθους επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών της Ε.Ε. για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και την ανάπτυξη ενός μηχανισμού που θα λειτουργεί υποστηρικτικά για τα κράτη μέλη, ενώ τόνισε ότι μέχρι την ανάπτυξη της νέας νομοθεσίας ο ρόλος αυτός μπορεί να ανατεθεί στην Επιτροπή Ασφάλειας της Υγείας με τη συνδρομή υφιστάμενων μηχανισμών και εμπειρογνωμόνων στον τομέα του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

πηγή ygeia news

Αργή η αύξηση εργασιακού κόστους




Γερμανία: Η πιο αργή αύξηση του εργασιακού κόστους στην Ε.Ε.
Πιο αργά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνεται το εργασιακό κόστος στη Γερμανία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Μόλις κατά 19,4% αυξήθηκε η τιμή της ώρας εργασίας στη Γερμανία κατά την δεκαετία 2001-2011, όταν στη Γαλλία η αντίστοιχη αύξηση έφθασε το 39,2%, με τον κοινοτικό μέσο όρο να βρίσκεται στο 36,1%.


Το εργασιακό κόστος στη Γερμανία παραμένει, ωστόσο, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη των 27, με την ώρα να στοιχίζει 30,10 ευρώ. Υψηλότερο είναι το αντίστοιχο κόστος στο Βέλγιο (39,30 ευρώ), στη Σουηδία (39,10 ευρώ), στη Δανία (38,90 ευρώ), στη Γαλλία (34,20 ευρώ), στο Λουξεμβούργο (33,70 ευρώ) και στην Ολλανδία (31,10 ευρώ), ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τα 22,80 ευρώ.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Βουλγαρία, με το κόστος κάθε ώρας εργασίας να περιορίζεται στα 3,50 ευρώ και η Ρουμάνια με το κόστος στα 4,50 ευρώ. Στην ίδια κατάταξη, η Ελλάδα βρίσκεται στην 15η θέση, κάτω από τον μέσο όρο, με 16,40 ευρώ ανά ώρα εργασίας, ενώ η Κύπρος βρίσκεται μια θέση πιο πάνω, με 16,50 ευρώ.

πηγή  : kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Μεγαλύτεροι μισθοί


Την ώρα που από την Τράπεζα της Ελλάδος γίνεται λόγος για νέες μειώσεις στους μισθούς τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα
έρχονται τα στοιχεία απ' όλη την Ε.Ε. να δείξουν τις χαοτικές διαφορές κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου.
Η Ελλάδα βρίσκεται (πριν γίνουν οι επόμενες περικοπές) ήδη κάτω απ' το μέσω όρο με το ωρομίσθιο να είναι στα 16,40 ευρώ την ώρα που ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι στα 22,80 ευρώ.
Τα στοιχεία αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι το μισθολογικό κόστος δεν είναι το βασικό πρόβλημα για την ανάπτυξη στη χώρα μας, εκτός πια και αν κάποιοι (όπως έχει ακουστεί από μέλη της τρόικας) προσδοκούν να δουν στην Ελλάδα τα ωρομίσθια της Βουλγαρίας (3,50 ευρώ) και της Ρουμανίας (4,50 ευρώ).



Οι δυνατές χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου και του ευρωπαϊκού Βορά την ώρα που ζητούν απ' την περιφέρεια και το Νότο να βάλουν μαχαίρι στους μισθούς στηρίζουν την ανάπτυξή τους σε εργατικά χέρια που κοστίζουν στο Βέλγιο 39,30 ευρώ, στη Σουηδία 39,10 ευρώ, στη Δανία 38,90 ευρώ, στη Γαλλία 34,20 ευρώ, στο Λουξεμβούργο 33,70 ευρώ και στην Ολλανδία 31,10 ευρώ.
Στη Γερμανία των Μέρκελ και Σόιμπλε ο μέσος όρος στο ωρομίσθιο είναι στα 30,10 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο απ' αυτό της Ελλάδας και οι Γερμανοί για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξή τους αναζητούν άλλους 200.000 εργαζόμενους το χρόνο.

πηγή  : news it

Χρειάζεται επιστημονικό εργατικό δυναμικό



H Γερμανία χρειάζεται 200.000 μετανάστες επιπλέον το χρόνο
Στη μηνιαία έκθεσή της, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αύξηση στην εισροή ξένου εργατικού δυναμικού είναι απαραίτητη για την αντιστάθμιση της δημογραφικής πτώσης και τη στήριξη της ανάπτυξης. Ωστόσο, η είσοδος των μεταναστών θα πρέπει να συνδυαστεί με μεταρρυθμίσεις, που θα συμβάλλουν στην παράταση της διάρκειας της ενεργού ζωής και τη διευκόλυνση της επαγγελματικής ζωής προσώπων που έχουν παιδιά.
Την ώρα που το Βερολίνο εξετάζει την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η οικονομία της χώρας έχει ανάγκη από εξειδικευμένους επιστήμονες και εργαζόμενους, όπως μηχανικούς, πληροφορικούς ή νοσηλευτές.
Στη χώρα εισήλθαν πέρυσι 177.300 μετανάστες, κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η αύξηση των εισροών ανήλθε στο 2,6% έναντι του 2010, ήτοι η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 ετών.


Όμως, τα στοιχεία για την υπογεννητικότητα και τη μέση ηλικία, που είναι από τις πιο υψηλές, δημιουργούν έντονο προβληματισμό, με τους ειδικούς να προειδοποιούν για «βραδυφλεγή βόμβα», που απειλεί το αναπτυξιακό δυναμικό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Με βάση τις προβλέψεις, η αναλογία των προσώπων ηλικίας 65 ετών και άνω θα αυξηθεί από 20% σήμερα σε 34% το 2060.
Επίσης, οι αναλυτές της Μπούντεσμπανκ προειδοποιούν ότι για την ενίσχυση της οικονομικής παραγωγής, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να διατηρηθούν οι επενδύσεις και να δοθεί έμφαση στο υψηλό επίπεδο καινοτομιών και στην τεχνική πρόοδο.
πηγή news bomb

Νέα γενιά γιατρών...





Η  νέα γενιά γιατρών της Ελλάδας έτος 2012  οδηγείται στην ανεργία και υποαπασχόληση είτε στη μετανάστευση.Χιλιάδες  γιατροί πληρώνονται με καθυστέρηση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα.Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και περιμένουν σε λίστες αναμονής.
Στη δυτική μη χρεωμένη Ευρώπη ισχύει μια άλλη κατάσταση.Νέοι γιατροί έχουν το δικαίωμα επιλογής της εργασίας τους.Πολλές φορές δεν εργάζονται ή φεύγουν για το εξωτερικό ή ΗΠΑ,Αυστραλία, για μεγαλύτερες οικονομικές αποδοχές. Τις θέσεις τους καταλαμβάνουν αλλοδαποί γιατροί αφού οι ίδιοι δεν τις αποδέχονται.Οι ασθενείς απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα υγείας και κάνουν ιατρικό τουρισμό.
 "H Ελλάδα πρέπει να αλλάξει τον τομέα υγείας της". Γι’ αυτό ακουλουθήσαμε  πολιτική λιτότητας, με περικοπές στις δαπάνες του τομέα υγείας. Προσδοκούσαμε παράλληλα στόχους όπως βελτίωση της διοίκησης, την μείωση της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και την εκσυγχρονιση της υγείας.Που όμως όλα αυτά έφεραν την «ανοιξη» στην υγεία? ‘Όχι μόνο δεν είδαμε ανάπτυξη και σωστή εξυπηρέτηση των ασθενών ,παρ’όλα ταύτα, αλλά μια συνεχιζόμενη κατάσταση χρέους που διογκώνεται ,χρεωμένο τον νέο φορέα ,καθώς κι αύξηση της ανεργίας των νέων ιατρών.
Από την αλλή όχθη ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει.Χιλιάδες νέοι ιατροί αναζητούν την τύχη τους στην δυτική κυρίως Ευρώπη.Ξαφνικά η Ευρώπη παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο.Ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της σε νέο προσωπικό από την αλλοδαπή.Σε μεγάλο ποσοστό πλέον ,ευρωπαίοι γιατροί από όλη την ανατολική ευρώπη μεταναστευουν για την δύση.
Βλέπουμε επίσης ότι ακόμα οι οικονομίες αντί να ενδυναμώνουν εξασθενούν με αποτέλεσμα την οικονομική απαξίωση όλης της «φτωχής» Ευρώπης.Κανένα από τα σχέδια ανάπτυξης δεν απέδωσε ώστε οι γιατροί να απολαμβάνουν  καρπούς από την εργασία τους,παρά μόνο έχουν να λάβουν μείωσεις μισθών και ανεργία. Η Ευρώπη βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με την ύφεση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες «οι υπερχρεωμένες χώρες» βλέπουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται. Αντίθετα, στη Γερμανία ακόμη και εν μέσω κρίσης, κατορθώνεται να έχει θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη. Στο 0,9% του ΑΕΠ θέλουν το 2012 τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της χώρας. Για το 2013 προβλέπεται γύρω στο 2% του ΑΕΠ. Μπορεί το ποσοστό να μην είναι μεγάλο, αν όμως αναλογιστεί κανείς ότι η ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά κρίση χρέους  οι προγνώσεις είναι θετικές και σε κάθε περίπτωση καλύτερες από ότι προέβλεπαν τα οικονομικά ινστιτούτα.
Ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει αυτή η νέα γενιά γιατρών? Μένει άνεργη? Μεταναστέυει? Υποαπασχολείται στον νέο φορέα που δεν εξασφαλίζει αξιοπρεπές εισόδημα?
Θα ήθελα να επισημάνω μερικά σημεία που αφορουν χώρες με οικονομικα προβληματα και κατ’επεκτασιν προβληματικο τομεα υγειας.Όλα έπρεπε να κινηθούν σε πλαισια οπου οι επενδύσεις να λαμβανουν τον πρωταρχικο ρολο με συμπρωταγωνιστες το διεθνες νομισματικο ταμειο και  την γραμμη της ευρωπαικης ενωσης με ελεγχο παντα βεβαια  των επενδυσεων των ιδιωτων. Σημαντικό αποτελούσε  την διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων για να αυξηθεί η ικανότητα των αναπτυσσόμενων χωρών για εγχώρια παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων.Τα υγειονομικά συστήματα σε πολλές ευρωπαικες χώρες στερούντουσαν πόρων. Οι ίδιες αυτές  χώρες θα έπρεπε να κινηθουν σε  επενδύσεις για καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα της υγείας.Η κοινότητα βέβαια  θα έπρέπε να συμπληρώσει τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις της χώρας με μακροπρόθεσμη χρηματοδοτική βοήθεια.Οι χώρες και οι αναπτυξιακοί εταίροι τους θα παρακολουθούν όλες τις λήψεις δημόσιων, ιδιωτικών πόρων  και των πόρων των χορηγών. Ο τομέας της υγείας και τη στήριξη άλλων τομέων που επηρεάζουν την υγεία και τη μακροοικονομική στήριξη , η Ευρωπαικη Κοινοτητα  θα πετυχαινε σε ένα ποσοστο την ελάφρυνση του χρέους που συνδεόταν με τα κονδύλια του κοινωνικού τομέα, και θα χρηματοδοτούσε  πρωτοβουλίες και προφανές έλλειμμα χρηματοδότησης.
Η όλη λοιπόν αναπτυξιακή πολιτική για τον τομέα υγειας στην Ε.Ε. είχε στόχο μια μορφή συνεργασίας κυβερνήσεων με τον ιδιωτικό τομεα και χορηγους που βασικο ρόλο θα έπαιζε και η κατασταση στο εσωτερικό κάθε χώρας. Οι αλλαγές όμως στην Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες όσον αφορά στο ασφαλιστικό ,την περικοπή των συντάξεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την  αβαστακτη φορολόγηση,τις συγχωνευσεις νοσοκομείων και κλινικών,την παύση διορισμων δεν έφεραν τίποτα το αναπτυξιακό .Παρόλα αυτά μεγάλωσε το ποσοστό της ανεργίας σε όλους τους νέους γιατρούς των χωρών αυτών.Βλέπουμε λοιπόν η αναπτυξιακή πολιτικη της Ε.Ε. να καταλήγει σε ένα σχημα οξύμωρο που μπλοκάρει την εξέλιξη κι όχι να βοηθάει στην ανάπτυξη.
Βλέπουμε όλοι οι νέοι γιατροι να γίνονται θύματα της οικονομικής ανάπτυξης της δυτικής μη χρεωμένης Ευρώπης.Να μεγαλώνει ο φόρτος εργασίας τους με μικρότερες απολαβές όπου κι αν βρίσκονται,αυτό ισχύει και για γιατρούς που παραμένουν στην χώρα τους καθώς και στις χώρες που μεταναστεύουν.
Ναι η αλήθεια είναι ότι  συμφωνώ,χρειαζεται η Ευρώπη μια αλλαγή αλλά όχι μια αλλαγή που θα εξυπηρετεί μόνο οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.Η αλλαγή δεν θα υποτιμά τους κόπους των σπουδών μας και τους κόπους των γονιών μας.Δεν θα υποτιμά την αξιοπρέπεια μας και θα μας επιτρέπει να ζούμε αξιοπρεπώς.Δεν θα υποτιμάει τις επιλογές μας.Δεν θα μας ρίχνει στην ανεργία.Δεν θα γίνεται η μετανάστευση λύση ανάγκης αλλά λύση επιλογής.Δεν μπορούν οι αλλαγές να γίνονται ταφόπλακα για τους νέους γιατρούς.Θα το παραφράσω λίγο...Η Ευρώπη τρώει τα παιδιά της....
φιλικά,
Maria 









Μετανάστευση γιατρών στην Ευρώπη


 Μεταναστευτικό ρεύμα επιστημονικού επιπέδου
Γιατροί 35-44 ετών κατευθύνονται σε Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Δανία
Ως το πιο ισχυρό αριθμητικά μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων, «επιστημονικού επιπέδου», καταγράφεται αυτό των νέων γιατρών, που τελειώνοντας τις ιατρικές σχολές αναζητούν να κάνουν ειδικότητα σε ιατρικό κέντρο του εξωτερικού, με την προσδοκία άμεσης και πιο συμφέρουσας οικονομικά επαγγελματικής αποκατάστασης. Είναι ενδεικτικό ότι τέσσερις στους δέκα αποφοίτους ιατρικών σχολών κάθε χρόνο βρίσκονται στη διερευνητική διαδικασία να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, κυρίως βέβαια σε χώρες της Ε. Ε. Τα κίνητρα; Υψηλότερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης σε σχέση με αυτές εντός ΕΣΥ σε συνθήκες κρίσης, όπου ο φόρτος εργασίας σε συχνά υποστελεχωμένα νοσοκομεία υπονομεύει το ζητούμενο του ειδικευόμενου, που είναι να εκπαιδευτεί στο αντικείμενο που έχει επιλέξει.



Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, κ. Ιωάννης Δατσέρης, οι αποφοιτήσεις από τις ελληνικές ιατρικές σχολές αριθμούν περί τις 1.200 κάθε έτος. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 άτομα κάθε χρόνο -το 40% των αποφοίτων- κινούν διαδικασίες για να κάνουν την ειδικότητά τους στο εξωτερικό, αριθμός που φαίνεται ότι αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Δατσέρη οι βασικές χώρες προορισμού είναι η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία και η Δανία. Το κύμα μετανάστευσης για το εξωτερικό δεν αφορά μόνο τους γιατρούς που θέλουν να πάρουν ειδικότητα, αλλά και τους ειδικευμένους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2011 ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε σε γιατρούς, ειδικευόμενους και ειδικευμένους, 1.483 πιστοποιητικά για μετάβαση στο εξωτερικό έναντι 1.044 το 2010, ενώ μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2012 ο αριθμός των πιστοποιητικών για το εξωτερικό ανέρχεται σε 581. Με βάση τα στοιχεία, οι γιατροί που φεύγουν στο εξωτερικό είναι κυρίως αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί και καρδιολόγοι και στην πλειονότητά τους ηλικίας 35-44 ετών.

«Η μετανάστευση νέων γιατρών έχει γίνει “νόμος”», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ», ο κ. Αντώνης Μπουλταδάκης, ειδικευόμενος αναισθησιολόγος στον Ευαγγελισμό. «Ο μόνος τρόπος να έχει ένας γιατρός αποδοχές που να αναλογούν στη δουλειά του και ένα ανθρώπινο ωράριο είναι να φύγει στο εξωτερικό», επισημαίνει. Τουλάχιστον τέσσερις γνωστοί του έχουν φύγει για ειδικότητα στο εξωτερικό. «Θα σας πω κάτι χαρακτηριστικό. Φίλος μου με τον οποίο σπουδάσαμε μαζί και γνωριζόμαστε 14 χρόνια, κάνει την ειδικότητά του στην Κύπρο. Παίρνει 2.100 ευρώ τον μήνα καθαρά. Εγώ αντίστοιχα λαμβάνω 1.050 ευρώ τον μήνα καθαρά, τα οποία με τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια που προωθούνται θα μειωθούν κατά 17%-20%».

Ο κ. Μπουλταδάκης περιγράφει στην «Κ» τη δύσκολη καθημερινότητα για έναν ειδικευόμενο στην Ελλάδα. «Ενας ειδικευόμενος γιατρός στο ΕΣΥ δεν δουλεύει επτά ώρες καθημερινά όπως ορίζει ο νόμος. Δουλεύει πάνω από 8-9 ώρες που ειδικά σε κλινικές με ελλείψεις προσωπικού ξεπερνούν τις 10-11 ώρες. Κάνει τουλάχιστον επτά εφημερίες τον μήνα, και εάν ξεπεράσει αυτό το πλαφόν, πράγμα διόλου απίθανο, τότε αυτές είναι συνήθως απλήρωτες. Το ρεπό έπειτα από κάθε εφημερία για τις περισσότερες παθολογικές και χειρουργικές κλινικές είναι επιστημονική φαντασία». Αλλωστε οι ειδικευόμενοι καλύπτουν πλέον τις πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε προσωπικό. «Στην ουσία κάνουμε τα πάντα, από καθαρά ιατρική δουλειά, διάγνωση στα επείγοντα και αντιμετώπιση του ασθενούς, να ψάξουμε τις εξετάσεις στα τμήματα ή και καθαρά νοσηλευτική δουλειά, όπως να παίρνουμε αίμα, πίεση, ζάχαρο». Ο ίδιος σκιαγραφεί το «πορτρέτο» ενός ειδικευόμενου:

«Ο χρόνος εργασίας είναι πολύ διογκωμένος. Και θα πρέπει να συνδυαστεί με διάβασμα. Εάν είναι τυχερός ο ειδικευόμενος -με δεδομένο ότι η έρευνα στην Ελλάδα έχει μπει στη φορμόλη- θα λάβει μέρος σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα. Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια, τα οποία όμως κοστίζουν. Πρακτικά για ένα μεγάλο κομμάτι της ειδικότητάς του ο ειδικευόμενος δεν μπορεί να διαβάσει. Η αλληλεπίδραση της εκπαιδευτικής σχέσης μεταξύ ειδικευόμενου και εκπαιδευτή νοσεί. Οι παρεχόμενες γνώσεις θυσιάζονται στον βωμό της ταχύτητας: να βγει η δουλειά. Ομως εμείς είμαστε στο νοσοκομείο για να μάθουμε και οι ειδικευμένοι για να προσφέρουν. Δεν προλαβαίνουμε να μάθουμε, δεν προλαβαίνουν να προσφέρουν».




Ενας στους τέσσερις «δεν μπορεί να ζήσει»

Στο φάσμα της ανεργίας ή της υποαπασχόλησης κινείται ένα μεγάλος αριθμός γιατρών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις γιατρούς δεν μπορούν να ζήσουν ασκώντας το επάγγελμά τους. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης, περίπου το 14% των μελών του συλλόγου είναι άνεργοι, ενώ εάν προστεθούν και όσοι υποαπασχολούνται, το ποσοστό ανέρχεται στο 27%. Δηλαδή, περίπου 7.000 γιατροί σε σύνολο 27.500 εγγεγραμμένων είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στο επάγγελμά τους. Από την ανεργία και την υποαπασχόληση, μαστίζονται περισσότερο οι εξειδικευμένοι γιατροί και κυρίως οι χειρουργικές, παθολογικές και εργαστηριακές ειδικότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο αριθμός των ανέργων έχει αυξητικές τάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω και του «παγώματος» των προσλήψεων στο ΕΣΥ. «Αυτοί οι γιατροί είτε ζουν από τις οικογένειές τους, είτε βρίσκουν άλλη απασχόληση για να μπορούν να επιβιώσουν, π.χ. να κάνουν μεταφράσεις βιβλίων, είτε ψάχνουν την τύχη τους στο εξωτερικό». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα παρατηρείται παράλληλα το φαινόμενο της υπερπληθώρας γιατρών. Η αναλογία γιατρών και πληθυσμού στην Ελλάδα είναι 6,1 ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 3,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους.

πηγη εφημεριδα Καθημερινη , Της Πεννυς Μπουλουτζα

Αλλάζουν δεδομένα,μισθοί και ανεργία

 

Η Γερμανία φέρνει τον ενιαίο κατώτατο μισθό - Δείτε τον πίνακα

Με τα ποσοστά φτώχειας να αυξάνονται σε ανησυχητικό βαθμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Επιτροπή επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, ώστε να υπάρχει πρόνοια για τους μη έχοντες και τις κοινωνικές ομάδες, που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αρχίσει η συζήτηση για την καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού στις 27 χώρες - μέλη. H συγκεκριμένη πρόταση, που βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων, ξεκίνησε - μεταξύ άλλων - και υποστηρίζεται θερμά από το Βερολίνο. Συγκεκριμένα, από τους εκπροσώπους των Γερμανών εργαζομένων, οι οποίοι επιχειρούν να περιορίσουν το εκτεταμένο φαινόμενο της ελαστικής απασχόλησης με αποδοχές 400 ευρώ.

Άλλωστε, στη Γερμανία, δεν υπάρχει κατώτατος μισθός. Συνολικά, από τις 27 χώρες - μέλη, κατώτατος μισθός είναι θεσπισμένος στις 20. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα επίπεδα των συγκεκριμένων αποδοχών, αλλά και τα ποσοστά ανεργίας σε όλη την Ένωση.



ΧΩΡΑ                    
ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ              
ΑΝΕΡΓΙΑ
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ              
1.801                            
5,2%
ΙΡΛΑΝΔΙΑ                            
1.461
14,7%
ΟΛΛΑΝΔΙΑ                          
1.446                             
4,9%
ΒΕΛΓΙΟ                                
1.443                            
7,2%
ΓΑΛΛΙΑ                                 
1.398                           
10%
ΗΝΩΜ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ              
1.201
8,3%
ΣΛΟΒΕΝΙΑ                              
763
8,7%
ΙΣΠΑΝΙΑ                                  
748                           
23,6%
ΜΑΛΤΑ                                   
679                              
6,8%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ                          
565                           
15%     
ΕΛΛΑΔΑ                                 
511                             
21,8%
ΠΟΛΩΝΙΑ                               
336                             
10,2%
ΣΛΟΒΑΚΙΑ                             
327                             
14%
ΤΣΕΧΙΑ                                  
310
6,8%
ΟΥΓΓΑΡΙΑ                               
295                            
11%
ΕΣΘΟΝΙΑ                                
290                            
11,7%
ΛΕΤΟΝΙΑ                                
286                             
14,6%
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ                             
231                            
14,3%
ΡΟΥΜΑΝΙΑ                             
162                              
7,1%  
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ                            
138                             
12,4%

πηγή : news beast  (αναδημοσίευση)