H αντίθεση στην υγεία στην ευρώπη




Διαβάζοντας στο διαδίκτυο βρίσκω ότι :
 
Ο τομέας της υγείας στη Γερμανία θα δημιουργήσει 70.000 νέες θέσεις εργασίας φέτος, όπως αναφέρει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη έρευνα της Γερμανικής Ένωσης Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας, επίσης γνωστή ως DIHK.
Οι νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και τις εταιρείες ιατρικών συσκευών, καθώς και από εταιρείες κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας. Σημειώνεται ότι η
υγειονομική περίθαλψη στη Γερμανία απασχολεί σήμερα περισσότερα από 4 εκατομμύρια άτομα.
 
πηγή κειμένου από hrpro.gr

Από την άλλη πλευρά όμως:

Βλέπουμε την  κρίση να επηρεάζει τα  κοινωνικά συστημάτα ασφάλισης στην Ευρώπη.

 Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει πολλές χώρες στην Ευρώπη, ιδιαίτερα με τις περικοπές στα συστήματα υγείας. Οι περικοπές των δαπανών και αύξηση των φόρων  κάνουν την υπομονή του πληθυσμού να εξαντλείται.

Συγκεκριμένα:

 a. η Πορτογαλία θέλει ο τομέας της υγείας το 2013 περίπου το 17 τοις εκατό λιγότερα χρήματα να οριστουν ως δαπάνες
 b. η Ολλανδία σχεδιάζει να εξοικονομήσει 16 δισεκατομμύριασυνολικά, καθώς και τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για την υγεία και τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας κατά την πάροδο του χρόνου - όπως ακριβώς και στη Σλοβακία.
 c.  η Ελλάδα πρέπει κατά τα έτη 2013 και 2014 να εξοικονομήσει "έως 14 δισ. ευρώ", έναντι 11,5 δισ. ευρώ που αναφέρονταν έως τώρα, εκτιμά  το περιοδικό "Der Spiegel".
Για την Υγεία στην Ελλάδα αποτελούν τις περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 1,3 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014.
-Μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλαδή αυτή πρέπει να φθάσει στο τέλος του 2014 τα 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έναντι 2,88 δισ. ευρώ που έχει προγραμματισθεί να "κλείσει" για φέτος.
- Μείωση κατά 195 εκατ. ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή κατά την οποία το έλλειμμα του Οργανισμού για το 2012 εκτιμάται στα 2,5 δισ. ευρώ,
- Μείωση κατά 111 εκατ. ευρώ στις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο από την περαιτέρω αύξηση της συνταγογράφησης γενοσήμων (αντιγράφων) φαρμάκων στο σύνολο της συνταγογράφησης.
Οι συντάξεις αποτελούν το επίκεντρο: η Ελλάδα μειώνει τις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

πηγές στοιχείων για το κομμάτι a.&b.από spiegel.de και για το c.από mypharm.gr


 
 
 


 
 

Η φοβία " μένω χωρίς κινητό τηλέφωνο "





Όσο ο κόσμος η αλλάζει -και η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο γι’ αυτό- νέες φοβίες αναδύονται στα μυαλά των ανθρώπων.

Η τελευταία τεχνολογική φοβία αφορά το να μείνει κανείς χωρίς κινητό τηλέφωνο και αποκαλείται στα αγγλικά «Nomophobia» («No mobile phone phobia»).


«Συμπτώματα» της νέας φοβίας είναι το να μην πηγαίνει κανείς πουθενά χωρίς το κινητό τηλέφωνό του, να φοβάται αδιάκοπα μήπως χάσει το σήμα και δε μπορεί να μιλήσει ή τρέμει στην ιδέα ότι μπορεί να αποφορτιστεί η μπαταρία του. Αν κάτι σας θυμίζουν όλα αυτά, τότε μάλλον πάσχετε κι εσείς από την καινούρια τεχνολογική «φοβία», όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε σχετική ανακοίνωσή του.





Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τη βρετανική εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας SecurEnvoy, το 66% που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν το κινητό τους ή θα το αποχωριστούν για κάποιο λόγο, ενώ το 41% παραδέχτηκε πως έχει περισσότερα από ένα κινητά και λόγω αυτού του φόβου. Περισσότερες είναι οι γυναίκες που έχουν αυτήν τη φοβία συγκριτικά με τους άντρες, με ποσοστό 70% έναντι 61%, ενώ οι άντρες είναι πιο πιθανό να έχουν μέχρι και δύο κινητά, με ποσοστό 47% έναντι 36%.

Ως ανησυχητικά σημάδια, σύμφωνα με την έρευνα, πρέπει να θεωρούνται τα εξής:

- Αδυναμία να κλείσουμε το κινητό μας.

- Τάση να ελέγχουμε μανιωδώς τις ειδοποιήσεις μηνυμάτων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αναπάντητων κλήσεων.

- Επιθυμία να έχουμε συνέχεια το κινητό συνδεδεμένο με το φορτιστή για να μην αδειάσει η μπαταρία.

- Να μην πηγαίνουμε ούτε μέχρι το μπάνιο χωρίς το κινητό μας.

Στο δείγμα των 1.000 ανθρώπων που ρωτήθηκαν, περισσότερο εθισμένοι στη χρήση του κινητού τηλεφώνου φαίνεται να είναι οι νέοι 18- 24 ετών με ποσοστό 77%, ενώ ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 25- 34 ετών με ποσοστό 68%.





Η μελέτη έδειξε πως οι χρήστες ελέγχουν το κινητό τους κατά μέσο όρο 34 φορές την ημέρα.


Ωστόσο, παρόλο που το 49% των ερωτηθέντων, όπως είπαν, ενοχλούνται εάν κάποιος ελέγξει τα μηνύματά τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, οι περισσότεροι δεν βάζουν καμία ρύθμιση ασφαλείας, ενώ μόνο το 46% χρησιμοποιεί κάποιον κωδικό για να διασφαλίσει την ιδιωτικότητα του τηλεφώνου του.

Σύμφωνα με τη δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε είδους τεχνολογία έχει ως στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να διευκολύνει την καθημερινή μας ζωή, και τίποτα παραπάνω», συνεπώς -και σε αυτή την περίπτωση- δεν μπορεί παρά να ισχύει το ρητό «παν μέτρον άριστον».

Πηγή: polis press ,ΑΜΠΕ



 

Bοήθεια για τα παιδιά της θαλιδομίδης






H ουσία θαλιδομίδη ήταν υπεύθυνη για πρόκληση αναπηριών

Περισσότερη βοήθεια στα παιδιά της θαλιδομίδης
Η φαρμακευτική ουσία θαλιδομίδη ήταν υπεύθυνη για πρόκληση αναπηριών σε περίπου 10.000 νεογέννητα τη δεκαετία του ’50. Ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα που ταλαιπωρεί τα θύματα μέχρι σήμερα.




O Aντρέας Μέγερ, εκπρόσωπος οργάνωσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των θυμάτων


 Τα προβλήματα υγείας αλλά και κοινωνικής ένταξης αυξάνονται καθώς τα άτομα αυτά γερνούν. Σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, τα θύματα της θαλιδομίδης σε άλλες χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία λαμβάνουν καλύτερες κοινωνικές παροχές και συντάξεις, ύψους 62.000 ευρώ ετησίως. Στη Γερμανία το ετήσιο συντάξιμο ποσό ανέρχεται μόλις στα 6.000 ευρώ.

Η Grünenthal πρόσφατα εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας δημόσια συγγνώμη για τα θύματα και της οικογένειές τους, τονίζοντας μάλιστα πως συμμερίζεται τη λύπη και τις δυσκολίες που ένα μοιραίο φαρμακευτικό λάθος τους προκάλεσε για όλη τους τη ζωή. Ουδεμία νύξη δεν έγινε εντούτοις για το ζήτημα περαιτέρω χρηματικής βοήθειας.



Σύντομα πάντως η εταιρία θα επιστρέψει και πάλι στις δικαστικές αίθουσες, -αυτή τη φορά- της Αυστραλίας ως κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από αμέλεια λόγω σοβαρών ιατρικών παραλείψεων.



Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1950 ένα ιατρικό σκάνδαλο δίχως προηγούμενο συγκλόνισε τους κόλπους της γερμανικής, μεταπολεμικής φαρμακοβιομηχανίας. Αιτία του κακού μία θανατηφόρα ουσία την οποία είχε παρασκευάσει η εταιρία Grünenthal με έδρα στο Άαχεν και η οποία υποτίθεται πως είχε ηρεμιστική δράση κατά των πόνων της κύησης. Πολύ σύντομα αποδείχθηκε ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα είχε θανατηφόρες επιπτώσεις στα νεογνά, προκαλώντας σοβαρές αναπηρίες σε περίπου 10.000 παιδιά.

«Οι γονείς που κινήθηκαν δικαστικά κατά της Grünenthal τότε στη Γερμανία είχαν έρθει σε διακανονισμό με την εταιρία, η οποία ανέλαβε να τους αποζημιώσει μέσω ενός δημόσιου ιδρύματος που συστάθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό», αναφέρει ο Αντρέας Μέγερ, εκπρόσωπος οργάνωσης για την προώθηση των δικαιωμάτων των θυμάτων της θαλιδομίδης. «Φυσικά και η μεταφορά της ευθύνης για αποζημίωση από την ίδια την εταιρία στο γερμανικό δημόσιο δεν ήταν τυχαία. Αντί για την ίδια, οι γερμανικοί φορολογούμενοι είναι αυτοί που πληρώνουν σήμερα το τίμημα, μέσω των συντάξεων και επιδομάτων που μας χορηγούνται», εξηγεί ο Αντρέας Μέγερ.

Η Γερμανία τελευταία στην καταβολή των επιδομάτων
Το ζήτημα των αναπηρικών επιδομάτων

Σήμερα τα «παιδιά της θαλιδομίδης» στη Γερμανία επιβιώνουν δύσκολα, με τις πενιχρές αναπηρικές συντάξεις που λαμβάνουν να μην επαρκούν. «Οι συντάξεις είναι τόσο χαμηλές που δεν μας εξασφαλίζουν καν ένα μίνιμουμ αξιοπρεπούς διαβίωσης», λέει ο ψυχολόγος Κρίστοφ Λεχτενμπέμερ, θύμα και αυτός της θαλιδομίδης.

Για πολλές δεκαετίες διάφορες οργανώσεις άσκησαν πιέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις για ενίσχυση των κρατικών επιδομάτων.Μέχρι σήμερα αυτά παραμένουν χαμηλά. Συο παρελθόν είχε συσταθεί μία ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή εργασίας πάνω στο ζήτημα της αποκατάστασης των θυμάτων της θαλιδομίδης χωρίς όμως να αποφέρει αποτελέσματα. Μία έρευνα από το Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης κατέληξε στο ότι η κρατική βοήθεια δεν επαρκεί σήμερα για την αντιμετώπιση των σοβαρών αναπηρικών προβλημάτων των πασχόντων.




πηγή από DW
Peter Kolakowski / Δήμητρα Κυρανούδη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

 

Στη Γερμανία προβλέπουν να ελαττώσουν θέσεις απασχόλησης




Πάνω από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων στη Γερμανία προβλέπουν να ελαττώσουν θέσεις απασχόλησης, εξαιτίας της προϋπολογιζόμενης μείωσης της παραγωγής τους και της μείωσης των εξαγωγικών τους προοπτικών, όπως προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) της Κολονίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.306 γερμανικών επιχειρήσεων, το 28% των εταιρειών δηλώνει πως σκοπεύει να μειώσει θέσεις εργασίας, έναντι του 20% που διατείνεται ότι θα αυξήσει το προσωπικό.

Επιπλέον ένα 29% των επιχειρήσεων υποστηρίζει πως θα μειώσει τις επενδύσεις του. Στις αρχές του 2012, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 16%.


 


«Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν μία αβέβαια, από οικονομική άποψη, χρονιά το 2013. Όλο και περισσότερο παγώνουν τις προβλέψεις τους για προσλήψεις και επενδύσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Το φαινόμενο αυτό αποτελεί μία άμεση συνέπεια του συνδυασμού της αναμενόμενης μείωσης της παραγωγής και της πτώσης των εξαγωγών.

«Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να θίγει και τη Γερμανία μέσω των εξαγωγών της», διαπιστώνεται στην έρευνα.

Κατά συνέπεια, το 28% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν προβλέπει μία επιδείνωση των δραστηριοτήτων τους το 2013, ενώ το 24% υπολογίζει πως θα αυξήσει την παραγωγή.

Μολαταύτα, το IW υπογραμμίζει πως η Γερμανία θα πρέπει να βάλλει τα δυνατά της ώστε να αποφύγει την ύφεση. «Οι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν για το '13 ανάπτυξη 0,75%. Εν τούτοις, η αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι να μην επιδεινωθεί η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη».




Πηγή: ert.gr,ΑΜΠΕ

Επιμέλεια:Δημήτρης Αλεξόπουλος


 

Aύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία




Μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία, προκύπτει από τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, το 2010 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν στη χώρα ήταν μεταξύ 6.000-8.000, το 2011, αυξήθηκαν σε περίπου 12.000, ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετανάστευσαν άλλοι τόσοι.

«Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τη φετινή χρονιά θα ξεπεράσουν τις 25.000 οι Έλληνες που μεταναστεύουν στη Γερμανία», εκτιμά ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Έχοντας εντοπίσει τα πολλά προβλήματα που προέκυψαν με την εγκατάσταση Ελλήνων νεομεταναστών στη Γερμανία, το DHW, μαζί με ελληνικούς φορείς, τη Μητρόπολη της Γερμανίας, δημοτικούς συμβούλους ελληνικής καταγωγής και άλλους, συμμετείχε στην ίδρυση του δικτύου «Diakonie».



Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του δικτύου αποτέλεσε η φετινή έκδοση ενός δίγλωσσου οδηγού για τον προσανατολισμό και τη διευκόλυνση των νεοφερμένων Ελλήνων πάνω σε θέματα εργασίας, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για θέματα διαμονής, κοινωνικής ασφάλισης, κατοικίας, σχολείων κ.ά.

«Αυτό που προτρέπουμε να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται σοβαρά να έρθουν να εργαστούν στη Γερμανία, είναι να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς της χώρας, αλλά και σε εμάς», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Επισημαίνει, δε, ότι «καλό θα ήταν να ενημερωθούν πριν έρθουν στη Γερμανία», τονίζοντας για άλλη μία φορά, ότι «είναι πολύ πιο δύσκολο, για ανειδίκευτους και όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα, να εργαστούν στη Γερμανία».

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, ως μέλος της αποστολής του υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ.

Συμμετείχε στις εργασίες της 3ης Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, εκπροσωπώντας το DHW, έναν φορέα που από την ίδρυσή του, το 1993 «χτίζει» γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος επισημαίνει τη σημασία των ελληνο-γερμανικών συναντήσεων, ειδικότερα στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα.

Ο ίδιος θεωρεί, ότι η συμμετοχή άνω των 25 δημάρχων απ΄ όλη τη Γερμανία, στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης καταδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, μία συνεργασία, που όπως λέει, «μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει στις δύο χώρες».

Έμφαση στην Παιδεία

Ο αντιπρόεδρος του DHW εστιάζει στα θέματα Παιδείας, έναν τομέα στον οποίο η Γερμανία έχει μεγάλη εμπειρία. Χαρακτηρίζει δε ως πολύ θετική την εισήγηση του Γερμανού Ομοσπονδιακού Υφυπουργού Παιδείας Έρευνας και Τεχνολογίας, Τόμας Ραφέλ, στην 3η Ελληνο-Γερμανική Συνάντηση, για συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της δυαδικής εκπαίδευσης.

«Η Γερμανική Κυβέρνηση έχει ήδη κάνει σχετική συμφωνία με την Ισπανία για την ανταλλαγή εμπειριών στα θέματα της τεχνικής εκπαίδευσης. Αυτό θέλαμε να γίνει και με την Ελλάδα», τονίζει και επισημαίνει πως «η δημιουργία μίας «task force» είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της δυαδικής εκπαίδευσης, ένα θέμα με το οποίο ο DHW ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια, θεωρώντας ότι είναι μία λίαν ενθαρρυντική εξέλιξη στην μετασχολική εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων της Γερμανίας, ο κ. Κοτσαμπόπουλος τονίζει ότι δίνει την κατάλληλη επαγγελματική κατάρτιση στους νέους, και έτσι τους διευκολύνει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με την προώθηση της δυαδικής εκπαίδευσης, βασικοί πυλώνες της οποίας είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, το κράτος και τα επιμελητήρια, έχουμε ασχοληθεί, ως DHW, από το 2006 με ένα ειδικό πρόγραμμά μας, ενημερώνοντας τα Ελληνόπουλα της Γερμανίας για τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει», επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Το θέμα της δυαδικής εκπαίδευσης, όπως μας είπε, αναμένεται να συζητηθεί στη συνάντηση που συγκαλεί στο Βερολίνο, στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Υπουργός Παιδείας της Γερμανίας, Αννέτα Σεβάνι, με τη συμμετοχή ευρωπαίων ομολόγων της.




«Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, θέμα που ανακοίνωσε ο κ. Ραφαέλ, είναι ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να χρηματοδοτήσει για τέσσερα χρόνια, ένα ελληνο-γερμανικό ερευνητικό πρόγραμμα, ύψους 20 εκ. ευρώ», επισημαίνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Και συνεχίζει: «Αυτό που επιδιώκουμε συστηματικά, ως DHW, εδώ και 19 χρόνια, είναι να συμβάλουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο, αλλά και στη δικτύωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Γερμανία. Η προώθηση βέλτιστων πρακτικών πιστεύουμε ότι θα συμβάλει για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα».

Οι επιχειρηματίες που είναι οργανωμένοι στο DHW, όπως τονίζει ο κ. Κοτσαμπόπουλος, είναι διατεθειμένοι να «μεταλαμπαδεύσουν» στο επιχειρηματικό κοινό της Ελλάδας την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια στη Γερμανία.

«Κοινός στόχος είναι να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι και η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομία, βοηθώντας τες να βγουν από την εσωστρέφεια», λέει ο κ. Κοτσαμπόπουλος.

Ελληνο-γερμανικό φόρουμ στην Κολωνία, το 2013

Σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας των νέων, ο κ. Κοτσαμπόπουλος μας αναφέρει ότι γίνονται επαφές με επιμελητήρια και συνδέσμους στη Θεσσαλονίκη, ενώ η συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται, με γερμανική υποστήριξη, είναι για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων (clusters) στο νομό.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται για το 2013 η διοργάνωση Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στην Κολωνία, με κεντρικό θέμα «Νεολαία και Επιχειρηματικότητα».

Το θέμα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρη στην Κολωνία. Η διοργάνωση συμπίπτει με τα 25χρονα της αδελφοποίησης των Δήμων Θεσσαλονίκης - Κολωνίας.

«Η δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της εργασίας, των παρεχόμενων δημοτικών υπηρεσιών για την νεολαία, της προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων, με παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την επαγγελματική τους κατάρτιση, είναι από τα θέματα που μας απασχολούν σοβαρά», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του DHW.

Ο κ. Κοτσαμπόπουλος, είναι γιατρός στο επάγγελμα και ένας από τους κύριους μετόχους του Κέντρου Απεικονιστικής Ιατρικής, μιας επιτυχημένης επιχείρησης στην Κολωνία, με 400 κλίνες.

Πηγή: nooz.gr,ΑΜΠΕ




Ελλείψεις γιατρών στα μικρά νοσοκομεία στη Γερμανία




Η πλειοψηφία των γενικών νοσοκομείων έχουν προβλήματα να συμπληρώσουν το κενό των θεσεων οσον αφορα στο ιατρικό τμήμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνδέσμου Διευθυντών των Νοσοκομείων στη Γερμανία, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από 547 νοσοκομεία έδειξε : 93 τοις εκατό το βαθμολόγησαν ανάλογα λόγω της έλλειψης ιατρών ως "πολύ δύσκολο" ή "δύσκολο" για την πλήρωση θέσεων. Η κατάσταση είναι παρόμοια σε κλινικές αποκατάστασης (95 τοις εκατό), ψυχιατρικά νοσοκομεία (88 τοις εκατό) και σε εξειδικευμένα νοσοκομεία (78 τοις εκατό). Καλύτερη η κατάσταση αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο οσον αφορα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία,οπου το 57 τοις εκατό δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην πληροτητα θεσεων.

 Η πιο δύσκολη κατάσταση είναι σε μικρά νοσοκομεία. Σχεδόν το ήμισυ των γενικών νοσοκομείων με λιγότερες από 250 κλίνες το περιέγραψε ως "πολύ δύσκολο" να γεμίσει τις ιατρικές θέσεις εργασίας - από το γενικό νοσοκομείο με πάνω από 800 κλίνες, ήταν μόνο το ποσοστο πληροτητας θεσεων 14 τοις εκατό.







Η κατάσταση του προσωπικού στο Νοσηλευτικό προσωπικό ,προκύπτει σύμφωνα με την έρευνα να είναι κάπως λιγότερο δραματική από ό, τι στον τομέα της ιατρικής. Εδώ αναφέρεται 29 τοις εκατό των γενικών νοσοκομείων, δεν έχουν δυσκολίες στην πλήρωση των κενών θέσεων. Η κατάσταση είναι παρόμοια με τις κλινικές αποκατάστασης (30 τοις εκατό) και των ψυχιατρικών νοσοκομείων του (55 τοις εκατό). Προβλήματα, όμως έχουν τα ειδικευμένα νοσοκομεία (16 τοις εκατό) και πανεπιστημιακά νοσοκομεία (14 τοις εκατό).
 

Για να κερδίσουν γιατρούς τα μικρά νοσοκομεία πληρώνουν παραπάνω μισθό.

Όμως οι γλωσσικές δεξιότητες των ξένων γιατροί συχνά δεν είναι επαρκής.


 

Πρέπει να δημιουργηθούν  προγράμματα που να υποστηρίζουν τη γλωσσική και πολιτισμική ένταξη των αλλοδαπών γιατρών. "Οι ειδικευόμενοι ιατροί με ποσοστό των αλλοδαπών γιατρών είναι ήδη παρών σε θέση πάνω από 50 τοις εκατό». Η εξειδικευμένη γνώση ξένων γιατρών συχνά είναι αρκετά καλή. Οι γλωσσικές δεξιότητες, ωστόσο συχνά δεν είναι αρκετές.


"Ξένοι γιατροί με κακή γνώση της γερμανικής γλώσσας να εργαστούν στα γερμανικά νοσοκομεία ,είναι δύσκολο», είπε ο Πρόεδρος της VKD. Η επικοινωνία στο νοσοκομείο, αποτελεί μέρος ασφαλείας του νοσοσκομείου. Διότι η κακή γλωσσική δεξιότητα οδήγησε σε πρόβλημα ασφάλειας της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Πολλά νοσοκομεία πληρώνουν τους ξενους γιατρούς ήδη μαθήματα για γλωσσική κατάρτιση.

Πηγή άρθρου ανάγνωση και ελεύθερη μετάφραση από Quelle aerzteblatt.de

Διαβάστε το και στα γερμανικά ΕΔΩ .




 

Διαδηλώσεις στην Ισπανία κατά της λιτότητας στην υγεία




Στο κεντρο της Μαδριτης διαμαρτυρηθηκαν στις 18/11/2012 οι εργαζομενοι στην υγεια κατα της λιτοτητας και της ιδιωτικοποιησης της υγειας.
Οι εργαζομενοι στην υγεια εξοργισμενοι με τα μετρα λιτοτητας οσον αφορα τις μειωσεις και την ιδιωτικοποιηση νοσοκομειων ξεχυθηκαν στους δρομους ντυμενοι στα "λευκα".

10.000 ανθρωποι απο τεσσερα μεγαλα κεντρικα νοσοκομεια αρχισαν απο το πρωι να διαδηλωνουν με μοτο " Η δημοσια υγεια δεν  πρεπει να πωλειται,αλλα να προασπιζεται!".



"Η δημοσια υγεια δεν πωλειται,προασπιζεται!"


Οι διαδηλωτες σοκαρισμενοι διαδηλωσαν κατα των σχεδιων της κυβερνησης συμφωνα με τα οποια θελουν να μετατρεψουν ενα νοσοκομειο λοιμωδων παθησεων σε οικο ευγηριας και να τον πουλησουν.



Δειτε ενδιαφερουσες εικονες απο το μπλογκ Αγωνιστικη Παρεμβαση Νοσοκομειου Πρεβεζας στο αρθρο του Η Λευκη Παλιρροια σημερα στη Μαδριτη


Πηγη για γραφη αρθρου γερμανικη τηλεοραση

 

Το πρώτο υβριδικό χειρουργείο




Το πρώτο υβριδικό χειρουργείο πολλαπλών ειδικοτήτων στο Υγεία

Εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο υβριδικό χειρουργείο πολλαπλών ειδικοτήτων τελευταίας γενιάς του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα και ένα μόλις από τα 10 περίπου ανάλογων δυνατοτήτων που λειτουργούν στην Ευρώπη και περίπου 20 συνολικά διεθνώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και Γερμανία.

Τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, του Δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεωργίου Πατούλη, του προέδρου της MIG και του Ομίλου Υγεία Ανδρέα Βγενόπουλου και πλήθος προσκεκλημένων.







Στο υβριδικό χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ, επιφάνειας 87 τμ, μπορούν να διενεργούνται ανοικτές και διαδερμικές επεμβάσεις από ειδικότητες όπως αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπεδική, γενική χειρουργική, χειρουργική τραύματος, ουρολογία καθώς και οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα της χειρουργικής.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Λυκουρέντζος με αφορμή το γεγονός αυτό επισήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ικανές επιστημονικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, οι οποίες δημιουργούν, προσφέρουν και υποδεικνύουν προς όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες τον αληθινό δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την πραγματική ανάπτυξη.

Επίσης ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία και με το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αναπτύσσει καινοτόμες πολιτικές, στις οποίες κεντρική στρατηγική θέση κατέχει ο Τουρισμός Υγείας. Επίκειται δε στο προσεχές διάστημα η κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη θεσμοθέτηση και λειτουργία του Τουρισμού Υγείας.

Ο κ. Βγενόπουλος σε σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι παρά την κρίση ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ συνεχίζει το επενδυτικό πρόγραμμα, έχοντας καταφέρει ταυτόχρονα να αυξήσει τις θέσεις εργασίας κατά 3% περίπου, να διασφαλίσει την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

πηγή από madata.gr

 

Περικοπές στον τομέα υγείας στη Βουλγαρία





Η Βουλγαρία θέλει να εξοικονομήσει χρήματα για την υγεία

από τη ΣΟΦΙΑ. Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης της Βουλγαρίας διαμαρτυρήθηκαν σε μια μαζική διαδήλωση κατά της λιτότητας ,της πολιτικής της κυβέρνησης της χώρας ,της Βουλγαρίας.
Αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές με κόκκινες σημαίες συγκεντρώθηκαν το Σάββατο κοντά στο Κοινοβούλιο στη Σόφια, και απαίτησαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, του συντηρητικού κόμματος GERB.






"Το GERB βύθισε τη Βουλγαρία, την οικονομία, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση των νέων και το κράτος πρόνοιας σε μια μεγάλη κρίση», επέκρινε ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ.

Κατηγόρησε την αστικό κυβερνών κόμμα ότι προσπαθεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη και την οικονομία της Βουλγαρίας, και τους ανθρώπους του.


πηγή : αναγνωση και ελευθερη μεταφραση απο το αρθρο που δημοσιευθηκε απο την Ärzte Zeitung, 18.11.2012.Διαβαστε το και στα γερμανικα ΕΔΩ .




 

Υποτροφίες για νέους να βελτιώσουν τα γερμανικά τους




Υποτροφίες για νέους από τον ευρωπαϊκό νότο

 
Την ευκαιρία να βελτιώσουν τα γερμανικά τους και να διερευνήσουν τις εργασιακές συνθήκες στη Γερμανία δίνει σε 16 νέους από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, η υποτροφία του Ιδρύματος Μetzler και του Ινστιτούτου Γκαίτε.

 
 
 


Δεκαέξι νέοι, ηλικίας 26 μέχρι 31 χρόνων, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν την ευκαιρία για τέσσερεις μήνες να βελτιώσουν τα γερμανικά τους και να διερευνήσουν τις πιθανότητες να εργαστούν αργότερα στη Γερμανία.

Πρόκειται για μια τετράμηνη υποτροφία που δίνεται από το ίδρυμα Metzler σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε.

Επιφορτισμένη να αναζητήσει τους νέους στους οποίους θα δοθεί η υποτροφία ήταν η κυρία Ζίγκρουν Στόσιους, από το ίδρυμα Metzler, η οποία μας λέει για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή:

Με την υποστήριξη του Γκαίτε

«Οι νέοι αυτοί θα έπρεπε να διαθέτουν ήδη βασικές γνώσεις γερμανικών, διαφορετικά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα τα κατάφερναν να φθάσουν το επιθυμητό επίπεδο, το οποίο θα τους επέτρεπε αργότερα να εργαστούν. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο κριτήριο ήταν οι ανάγκες του κρατιδίου της Έσσης. Μίλησα με τον ειδικό επιτετραμμένο για να ενημερωθώ σχετικά με τις θέσεις που παραμένουν κενές. Και διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ανάγκη σε ανθρώπους που έχουν σπουδάσει φυσικές επιστήμες, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, δασκάλους. Κι έτσι απευθυνθήκαμε ακριβώς σε αυτές τις ομάδες».

Ανάμεσα τους βρίσκεται και ο 29χρονος πολιτικός μηχανικός Λεωνίδας Θεοδωρίδης. Είναι ένας από τους εφτά συνολικά Έλληνες που συμμετέχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. «Ξεκίνησα τα γερμανικά μου τον περασμένο Δεκέμβριο στο Γκαίτε στη Θεσσαλονίκη. Το Γκαίτε βγάζει συχνά ανακοινώσεις για διάφορα προγράμματα. Και ένα από τα προγράμματα ήταν αυτό που με πήραν αυτή τη στιγμή».

Απαιτούνται και νέοι χρηματοδότες για να συνεχιστεί το πρόγραμμα
Η γνώση ανοίγει δρόμους συχνά...


Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης μένει μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, Έλληνες, Ισπανούς και Πορτογάλους σε μια πανσιόν σε ένα προάστιο της Φρανκφούρτης. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στις 5 Νοεμβρίου. Αν και πολύ μικρή μέχρι σήμερα η εμπειρία του από τη Γερμανία, ωστόσο δηλώνει πολύ ικανοποιημένος και μας περιγράφει μια τυπική ημέρα του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει: «Το επίσημο μάθημα είναι από τις 08:30 το πρωί έως στις 13:00. Έχουμε δυο δραστηριότητες από το Γκαίτε τα απογεύματα και μια συνάντηση εβδομαδιαίως με τον συνεργάτη μας από την τράπεζα».

Ο συνεργάτης από την τράπεζα, είναι ένας υπάλληλος της τράπεζας Metzler στην οποία ανήκει και το ίδρυμα. Τους ενημερώνει πάνω σε εργασιακά ζητήματα. Πληροφορίες πάνω στα επαγγέλματα και τις συνθήκες εργασίας.



 Οι Έλληνες που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα είναι γιατροί, μηχανικοί και ειδικοί σε θέματα πληροφορικής. Μετά τα τετράμηνα εντατικά μαθήματα γερμανικών θα υποστηριχθούν στην αναζήτηση εργασίας και θα αποφασίσουν εάν τελικά θέλουν να παραμείνουν στη χώρα ή όχι.


 Ο Λεωνίδας Θεοδωρίδης δηλώνει καταρχήν ενδιαφέρον μια και όπως λέει στον κλάδο του δεν γίνεται σχεδόν τίποτα και ακόμα και εάν περιστασιακά κάποιος έχει δουλειά οι πληρωμές αργούν πολύ.

Όσο για το εάν το ίδρυμα Metzler σκοπεύει να συνεχίσει τις υποτροφίες, η κυρία Στόσιους λέει σχετικά: «Πολύ ευχαρίστως εάν βρούμε χρηματοδότες. Μέχρι σήμερα τα αναλάβαμε όλα μόνοι μας. Αλλά θα θέλαμε να βρούμε και άλλους επιχειρηματίες που θα πουν πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν. Η κάθε υποτροφία μας στοιχίζει περίπου 9 χιλιάδες ευρώ. Εάν βρούμε και άλλους χρηματοδότες θα συνεχιστεί και το 2013 το πρόγραμμα».



 

πηγή από :DW
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη




 

Μετανάστευσαν στη Γερμανία 15.800 Έλληνες





Κατακόρυφη αύξηση κατά 78% της μετανάστευσης Ελλήνων στη Γερμανία
Αύξηση-ρεκόρ παρουσιάζει ο αριθμός των Ελλήνων που μεταναστεύουν στη Γερμανία, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, αγγίζοντας σχεδόν το 80% το πρώτο εξάμηνο του 2012.


 


Η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι 501.000 ξένοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, αύξηση 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση των μεταναστών από χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Από την Ελλάδα ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 78% και κατά 53% από την Πορτογαλία και την Ισπανία.



Αυτό σημαίνει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 μετανάστευσαν στη Γερμανία 15.800 Έλληνες, δηλαδή 6.900 περισσότεροι από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Συνολικά καθ΄όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου παρατηρήθηκε αύξηση της μετανάστευσης ύψους 20%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας επιβραδύνθηκε τους τελευταίους μήνες, αλλά οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η χώρα θα αποφύγει το είδος της ύφεσης που πλήττει πολλές χώρες από την Ευρωζώνη.

Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι μετανάστες (306.000 στον αριθμό) που έφθασαν στη Γερμανία προέρχονταν από χώρες της ΕΕ.

πηγη Τα Νεα


 

Γονίδιο που 4πλασιαζει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ




Γονίδιο που σχεδόν τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ εντόπισαν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σπάνιο αλλά ισχυρό αυτό γονίδιο, είναι ο σημαντικότερος γενετικός παράγοντας κινδύνου που έχει εντοπιστεί τα τελευταία 20 χρόνια και αφορά στη νόσο Αλτσχάιμερ.


 


Η ομάδα του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) με επικεφαλής τον Δρ Τζον Χάρντι συνεργάστηκε με την εταιρεία γενετικών ερευνών deCode Genetics και εντόπισαν το γονίδιο TREM2.

Μια σπάνια γενετική μετάλλαξη του γονιδίου TREM2, με την ονομασία R47H, έχει μεγαλύτερη επίδραση σε σχέση με το ίδιο γνωστό γονίδιο ΑΡΟΕ4, το οποίο εντοπίζεται στο 40% των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ. Το γονίδιο TREM2 είναι δέκα φορές σπανιότερο.

Το νέο γονίδιο, εμπλέκεται στην ανάπτυξη φλεγμονών στον οργανισμό και «δείχνει» έναν άλλο δρόμο αντιμετώπισης της νόσου, ο οποίος σχετίζεται με το ρόλο της δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο Δρ Χάρντι ανέλυσε το γονιδίωμα 988 ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ και 1.000 υγιών εθελοντών, σε συνδυασμό με την μελέτη του γονιδίου TREM2 σε γενετικά μεταλλαγμένα ποντίκια, ενώ η αντίστοιχη μελέτη της deCode «διάβασε» αρχικά το DNA 2.261 ατόμων από την Ισλανδία και στη συνέχεια άλλων ομάδων από άλλες χώρες, προκειμένου να εντοπίσει τις γενετικές μεταλλάξεις υψηλού κινδύνου. Τελικά οι δύο ομάδες βρήκαν τον ίδιο γενετικό παράγοντα, κάτι όχι πολύ συχνό σε τέτοιες έρευνες.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι άνθρωποι που είναι φορείς της μετάλλαξης R47H δεν είναι βέβαιο ότι θα εκδηλώσουν τη νευροεκφυλιστική πάθηση, ενώ όσοι ήδη πάσχουν από την ασθένεια διαπιστώνεται ότι παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες γενετικοί και περιβαλλοντικοί.

Πάντως η ανακάλυψη του γονιδίου TREM2 ενισχύει την πεποίθηση ότι η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ, συνδυαστικά με τον πρώιμο εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που είναι φορείς των προαναφερόμενων γονιδίων θα μεταβιβάσουν το γενετικό υλικό τους και στους απογόνους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις εντατικές προσπάθειές τους, οι επιστήμονες και οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν έχουν ως τώρα καταφέρει να βρουν ένα φάρμακο που θεραπεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έτσι οι περισσότερες έρευνες πλέον εστιάζουν στην αφαίρεση της πρωτεΐνης του β-αμυλοειδούς, που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο καταστρέφοντας τα κύτταρά του, όμως προς το παρόν δεν έχει υπάρξει κάποια αισθητή βελτίωση στους ασθενείς.

πηγή health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Κατά της δραστικής ουσίας οι ευρωπαίοι φαρμακοβιομήχανοι




Με επιστολή του στον υπουργό Υγείας ο πρόεδρος του EFPIA, Richard Bergström επισημαίνει τους κινδύνους της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και ζητά να ανακληθεί το μέτρο.

Την ανάκληση του άρθρου του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε στη Βουλή και αναφέρεται στην υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία ζητά ο ευρωπαϊκός φορέας των φαρμακοβιομηχανιών.


 



Σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον Υφυπουργό, Μάριο Σαλμά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations – EFPIA), Richard Bergström, τονίζει ότι η εφαρμογή του μέτρου είναι περιττή στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο κ. Bergström αναφέρεται αναλυτικά στις επιπτώσεις από τη ρύθμιση που ψήφισε η Βουλή και υπογραμμίζει ότι «δεν θα εξοικονομήσει κονδύλια για την κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα δυσκολέψει τη ζωή των ασθενών τη στιγμή που η κοινωνική συνοχή είναι το πρωτεύον ζήτημα».

Παράλληλα, στην επιστολή γίνεται λόγος και για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία: «Οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων θα χάσουν πολλά περισσότερα από τους άλλους», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Ο κ. Bergström υπαινίσσεται ευθέως ότι το συγκεκριμένο μοντέλο που επέλεξε να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι παρωχημένο, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις στρέφονται σε άλλες λύσεις (όπως η διενέργεια διαγωνισμών), προφανώς πιο αποτελεσματικές, για να ευνοήσουν τον ανταγωνισμό στη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά φαρμάκων και, άρα, να επιτύχουν τη μείωση τηςφαρμακευτικής δαπάνης.

«Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο που ισχύει στην Ελλάδα για το σύστημα διαμόρφωσης των τιμών των off-patent σκευασμάτων με βάση τις τιμές αναφοράς, η εισαγωγή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης δραστικής μοιάζει ως ένας περιττός περισπασμός από τις πιο απαραίτητες προσπάθειες την ορθολογική συνταγογράφηση, τον έλεγχο του όγκου και την καταπολέμηση της απάτης στο πεδίο της αποζημίωσης», τονίζει χαρακτηριστικά η επιστολή.

«Η εισαγωγή της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής είναι περιττή. Σας καλώ να αναβάλετε την εφαρμογή της ρύθμισης μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε», καταλήγει η ο κ. Bergström που ζητά να συναντηθεί άμεσα με την πολιτική ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας.

πηγή POLIS PRESS




 

Ξεμένουμε και από γιατρούς λόγω μετανάστευσης στο εξωτερικό




Ξεμένουμε από εντατικές, ξεμένουμε και από γιατρούς λόγω μετανάστευσης στο εξωτερικό...


Δραματική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ με περίπου 30 ασθενείς (ενίοτε όταν υπάρχει πρόβλημα εξαιτίας κάποιας πανδημίας ή κάποια φυσική καταστροφή π.χ. σεισμός, μπορεί να είναι και παραπάνω) που αναζητούν εναγωνίως μία κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το ποσοστό θνησιμότητας των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να βρουν κρεβάτι στην εντατική φτάνει το 50% σε αντιδιαστολή με το 23% αυτών που καταφέρνουν να βρουν.

Η χώρα διαθέτει 540 κλίνες εντατικής θεραπείας ενώ υπάρχουν έτοιμες για να λειτουργήσουν επί πλέον 154 κλίνες που όμως παραμένουν αναξιοποίητες, λόγω κυρίως μη στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό, την ίδια ώρα που αλλόφρονες συγγενείς κάνουν αγώνα να βρεθεί μια κλίνη για τον δικό τους άνθρωπο, συχνά χωρίς αποτέλεσμα επί μέρες.




Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εντατικής Θεραπείας Απόστολος Αρμαγανίδης είμαστε η τρίτη χαμηλότερη χώρα σε ευρωπαϊκό μέσο όρο κλινών ΜΕΘ, ανά 100.000 κατοίκους.
Ο κος Αρμαγανίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αφού αρχές του 2013 λήγουν οι συμβάσεις 120 –τουλάχιστον- νοσηλευτών και 50 γιατρών, οι οποίες εάν δεν ανανεωθούν θα οδηγήσουν στο κλείσιμο και άλλων 40-50 κλινών τους επόμενους μήνες.

Εκτός από τις συμβάσεις που λήγουν, ιδιαίτερα ανησυχητικές προεκτάσεις παίρνει το μαζικό κύμα φυγής προς το εξωτερικό των ελλήνων γιατρών. Ήδη υπάρχει μεγάλη εκστρατεία προσέλκυσης,αφού οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.


Χρειάζεται, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εντατικής Θεραπείας, να δοθούν κίνητρα για να μη φύγουν οι καλύτεροι γιατροί και νοσηλευτές μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο και περιζήτητο διεθνώς επιστημονικό δυναμικό, που στη χώρα μας αμείβεται πλέον εξευτελιστικά (3,8 € ωριαία αποζημίωση εφημερίας για ένα Λέκτορα Εντατικής Θεραπείας με 13 χρόνια σπουδών και ειδικότητας, διατριβή και μετεκπαίδευση στο εξωτερικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να κλείσουν, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει.


πηγή από healthview.gr  ΕΔΩ .




 

Τα γερμανικά συνδικάτα εργαζομένων εκφράζουν την συμπαράστασή τους




Στην εκδήλωση του Μονάχου θα συμμετάσχουν και Έλληνες μουσικοί!

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες δράσεις, αλλά όχι με απεργίες, θα εκφράσουν σήμερα 14/11/2012 την συμπαράστασή τους στις δοκιμαζόμενες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τα γερμανικά συνδικάτα εργαζομένων.


 


Απο μια παλια σγκεντρωση της Ver.di
Το πανο γραφει "σημερα η Ελλαδα,αυριο εμεις!
Εξω απο την προσταγη λιτοτητας της Μερκελ"


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ver.di, μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, τουλάχιστον σε πέντε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Βερολίνο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, αλλά και μπροστά στο κτίριο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γερμανική πρωτεύουσα.

Στη Φρανκφούρτη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Ελληνικό Προξενείο και η πορεία θα καταλήξει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στο Μόναχο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση με τη συμμετοχή ομιλητών, αλλά και μουσικών από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο,

ενώ στην Στουτγκάρδη το μήνυμα της δράσης θα είναι «Η δική μας ομπρέλα διάσωσης λέγεται αλληλεγγύη».

Στη Βρέμη θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση προς το κτίριο της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

πηγή newsbeast

 



Tο χειμώνα αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων




Αυξάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις το χειμώνα

Σε αυτό το πόρισμα κατέληξε έρευνα αμερικανών επιστημόνων ενός νοσοκομείου στο Λος Άντζελες έπειτα από τριετή έρευνα σε περιοχές των ΗΠΑ με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι παράγοντες αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Έρευνα αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει ότι το χειμώνα αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με την περίοδο του καλοκαιριού.


Η έρευνα παρουσιάστηκε με αφορμή το ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα, σύμφωνα με το βασικό ερευνητή Αμερικανό Μπράιαν Σβαρτς, είναι ότι η αύξηση του αριθμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων που καταλήγουν σε θάνατο είναι ανεξάρτητη από την κλιματική ζώνη στην οποία ζει κανείς. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες απέδιδαν τις αυξομειώσεις στον αριθμό θανάτων κυρίως στο κλίμα και τις εναλλαγές του.

Τεστ κόπωσης και εμβόλιο κατά της γρίπης




Τεστ κόπωσης και εμβόλιο κατά της γρίπης συνιστούν οι ειδικοί

 Οι επιστήμονες του νοσοκομείου Good Samaritan (Καλός Σαμαρείτης) του Λος Άντζελες μελέτησαν τα περιστατικά θανάτων από το 2005 έως το 2008 σε επτά περιοχές των ΗΠΑ, στις οποίες επικρατούν διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Τα στοιχεία έδειξαν μέση αύξηση 26-36% των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη χειμερινή περίοδο.Το κυκλοφορικό σύστημα δεν επιβαρύνεται όμως κατά τους χειμερινούς μήνες μόνο από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και από παράγοντες όπως η μειωμένη άσκηση και η χειρότερη διατροφή, όπως εκτιμά ο κ. Σβαρτς.

Τις διαπιστώσεις της αμερικανικής έρευνας επιβεβαιώνει και ο καθηγητής Καρδιολογίας Βόλφγκανγκ Φραντς από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Μονάχου. Ο Γερμανός επιστήμονας θεωρεί το κρύο σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο για την Έρευνα, το 50% των περιπτώσεων θανάτου οφείλεται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, αποτελώντας έτσι τη συχνότερη αιτία θανάτου στη χώρα.

Ο B. Φραντς συνιστά στις ευαίσθητες ομάδες να υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως πριν την έλευση του χειμώνα, ενώ θεωρεί σημαντικό και τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης.


 

Πηγή : DW
Dpa / Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος




 

Tο γερμανικό υπ. Εργασίας δίνει νέες δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης σε Έλληνες




Δουλειά για Έλληνες στη Γερμανία
Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντιγράψει ένα γερμανοϊσπανικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ από του χρόνου το γερμανικό υπ. Εργασίας δίνει νέες δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης σε Έλληνες.


Είναι η Γερμανία η λύση στην ανεργία για πολλούς Έλληνες που αναζητούν δουλειά; Ίσως, υπό προϋποθέσεις και πάντως αν καταβάλει κανείς την ανάλογη προσπάθεια. Το σίγουρο είναι πως στη Γερμανία δεν «βρέχει» ευρώ και πως οι πόρτες ανοίγουν, όταν τις χτυπάς έχοντας τα προσόντα. Το γεγονός πάντως ότι η Γερμανία αναζητά καλό εξειδικευμένο προσωπικό σε πάρα πολλούς τομείς και ότι πάρα πολλοί Έλληνες αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό είναι μια καλή αφετηρία.



Το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα και το πως μπορούν να βοηθηθούν κυρίως νέοι άνθρωποι, ώστε να βρουν δουλειά στη Γερμανία, ήταν και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη διημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Δημαρχείο της Κολωνίας ο Δήμος της πόλης, η Ένωση Ελληνογερμανικών Εταιρειών και η Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας. Κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.



 



Περίπου δέκα χιλιάδες Έλληνες ήρθαν πέρυσι στη Γερμανία αναζητώντας δουλειά. Σύμφωνα με την Χρύσα Σταματοπούλου, από τη Διακονία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας – Λίπε, η απόφαση αυτή θα πρέπει να παίρνεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν εξασφαλίσει προηγουμένωςτα απαραίτητα χρήματα για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα ψάχνουν δουλειά. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά η εμπειρία έχει αποδείξει πως δεν είναι. «Το βλέποντας και κάνοντας» μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο.

Ζητούνται εξειδικευμένοι
 Η κυρία Σταματοπούλου επισημαίνει πως ο καθένας που αναζητά δουλειά είναι υπεύθυνος για τη διαβίωσή του. Φήμες πως μοιράζονται επιδόματα και πως «κάπως θα τα καταφέρουμε» δεν ευσταθούν. Όσο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που αναζητούν δουλειά, η κυρία Σταματοπούλου λέει: «Υπάρχουν διαφορετικές ομάδες. Υπάρχουν αυτοί που έχουν πανεπιστημιακές σπουδές. Αυτοί δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ακόμα και αν δεν ξέρουν γερμανικά, στην αρχή με τα αγγλικά καταφέρνουν να συνεννοηθούν. Συχνά έρχονται γιατροί και μηχανικοί, οι οποίοι σύντομα βρίσκουν μια θέση. Πιο προβληματικά είναι τα πράγματα για τους ανθρώπους που δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Εδώ ψάχνουν εργαζόμενους με εξειδικευμένες γνώσεις».

Το θέμα της γλώσσας είναι επίσης βασικό και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει παράλληλα με την αναζήτηση να μάθουν και τη γλώσσα σε ένα επίπεδο που θα τους επιτρέψει να εργαστούν. Η Διακονία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας – Λίπε έχει εκδώσει ένα πολύ χρήσιμο έντυπο με πληροφορίες σχετικά με την κατοικία, την παραμονή, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση στη Γερμανία για τους Έλληνες που πρωτοέρχονται στη χώρα.
Περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να πάρει στην ιστοσελίδα
www.diakonie-rwl.de.
Δεν είναι όμως μόνο η Διακονία, είναι πάρα πολλοί οι φορείς που ενδιαφέρονται, φροντίζουν και μπορεί να αποτελέσουν μια πρώτη πυξίδα στη Γερμανία. Δεν είναι όμως αυτοί που βρίσκουν δουλειά στους ενδιαφερόμενους. Η κύρια διεύθυνση παραμένει το Ίδρυμα Εργασίας (www.arbeitsagentur.de).

Στα γερμανοϊσπανικά χνάρια και ένα νέο πρόγραμμα για Έλληνες
Το τελευταίο διάστημα πάντως υπάρχει όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω διακρατικών σχεδίων. Για ένα τέτοιο μας μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης: «Το επιμελητήριό τους εδώ έχει κάνει συμφωνίες με βιομηχανίες στην Ισπανία και συγκεκριμένα με τη SEAT πως μπορούν να απασχοληθούν και νέοι άνεργοι στη Γερμανία αποκτώντας ταυτόχρονα και μια ειδικότητα. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε και στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο γιατί οι διαδικασίες είναι δύσκολες, περίεργες, μάλλον διαφορετικές θα έλεγα στην Ελλάδα. Και επιπλέον έχουμε ένα χαρακτηριστικό ότι τα συστήματα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ συγκεντρωτικά. Εξαρτώνται όλα από το υπουργείο Παιδείας. Και πρέπει να δούμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και να πούμε ναι, τώρα μπορούμε να το προχωρήσουμε».

Από τις αρχές του επόμενου χρόνου πιθανότατα θα ισχύσει και ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Εργασίας. Η Χριστίνα Αλεξόγλου – Πατέλκου από το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Επιμελητήριο (
www.dhwv.de), η οποία γνωρίζει καλά το αντικείμενο, μας λέει για

ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους να κάνουν μια επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία και μετά θα αποφασίζουν εάν θέλουν να μείνουν στη χώρα: «Αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί δίνει τη δυνατότητα στους νέους να κάνουν προπαρασκευαστικά μαθήματα στα ελληνικά στην Ελλάδα και πρακτική εξάσκηση και αυτό θα επιδοτείται από το γερμανικό υπουργείο Εργασίας».


Το πρόγραμμα αφορά 380 επαγγέλματα και μπορούν να ξεκινήσουν και νέοι που έχουν τελειώσει το γυμνάσιο και δεν έχουν πάει ακόμα στο λύκειο. Κύρια προϋπόθεση είναι οι καλοί βαθμοί και η θέληση να μάθουν.

πηγή DW
Μαρία Ρηγούτσου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου


 

Nέος υπουργός Υγείας της Ρουμανίας ο Αραφάτ




Λαϊκός  ήρωας  της Ρουμανίας, και παλαιστινιακής καταγωγής, ο Ραέντ Αραφάτ, είναι ο νέος υπουργός Υγείας της Ρουμανίας. Ο Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου διόρισε την Τετάρτη το γιατρό ως διαάδοχο του  Τσεπόϊ Βασίλε, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των ισχυρισμών διαφθοράς προς το προσωπό του.
Ο Αραφάτ είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα. Η Σοσιαλιστική αναμένει να κερδίσει πλεονεκτήματα μέσω αυτής της επιλογής στις  γενικές εκλογές στις  9 Δεκεμβρίου στη Ρουμανία.
 
Bucuresti "Casa Poporului"
 
Ο Αραφάτ είναι πολύ δημοφιλής επειδή έχει δημιουργήσει την καλύτερη υπηρεσία διάσωσης έκτακτης ανάγκης  SMURD .O Μπασέσκου στις αρχές του 2012 ήθελε να τον διορίσει ως Υφυπουργό στο Υπουργείο Υγείας της Ρουμανιας, τότε χιλιάδες  ρουμάνοι  εβδομάδες ήταν στο δρόμο διαδηλώνοντας για τον ίδιο τον Αραφάτ και εναντίον του πρώην συντηρητικής κυβέρνησης προέδρου Μπασέσκου.
Ήταν η μεγαλύτερη σειρά από διαμαρτυρίες για περισσότερο από δέκα χρόνια στη Ρουμανία. Ο Αραφάτ πρέπει να πάρει τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης υπό έλεγχο όσον αφορά την κακή υποδομή στο σύστημα υγείας της Ρουμανίας καθώς και  για την μαζική μετανάστευση από καλά εκπαιδευμένους ιατρούς και νοσηλευτές ρουμάνους που φευγουν από την χώρα.
 
 
Πηγή άρθρου-sursă- traducere în limba greacă: ελεύθερη μετάφραση από ρουμανικές ειδησεις



`Εκαναν πειράματα σε ασθενείς στην Ιταλία




Αποκάλυψη σοκ - πειράματα σε ασθενείς
Εννέα καρδιολόγοι συνελήφθησαν στην Πάρμα και τη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας με την κατηγορία ότι δοκίμαζαν νέα διαγνωστικά, ακόμη και ελαττωματικά μηχανήματα σε ασθενείς χωρίς να τους έχουν ζητήσει καμία σχετική άδεια.


Συνελήφθησαν από τους καραμπινιέρους σε επιχείρηση που ονομάσθηκε «βρώμικες ιατρικές μπλούζες», Camici Sporchi.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα μηχανήματα ήταν ελαττωματικά και, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν αποκλείεται τα παράνομα αυτά τεστ να ευθύνονται, κατά ένα μέρος, και για το θάνατο δυο ασθενών.

20.000 ευρώ η μίζα




Οι καραμπινιέροι προχώρησαν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των γιατρών

Στην έρευνα εμπλέκονται συνολικά πενήντα οκτώ άτομα (καθηγητές, απλοί γιατροί και υπεύθυνοι ιδιωτικών εταιριών) ενώ σε δώδεκα επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ιατρικά μηχανήματα απαγορεύθηκε η σύναψη οποιασδήποτε νέας σύμβασης με το ιταλικό δημόσιο.

Οι εννέα συλληφθέντες φέρονται να εισέπρατταν χρήματα από τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονταν μέσω ψεύτικων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Οι καραμπινιέροι προχώρησαν, επίσης, σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των γιατρών, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι μίζες, γράφει ο τύπος, έφταναν κάθε φορά τις είκοσι χιλιάδες ευρώ.


Εκτός από την οικονομική σχέση με τις διάφορες εταιρίες, οι ιταλοί καρδιολόγοι –σύμφωνα με τους εισαγγελείς- χρησιμοποιούσαν τα αποτελέσματα των πειραμάτων αυτών και για επιστημονικές δημοσιεύσεις που τους βοήθησαν σημαντικά στην καριέρα τους.


πηγη : DW
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης


 

Εργάζονται ως γιατροί χωρίς να γνωρίζουν καλά τα γερμανικά




Γιατροί που δεν μιλούν γερμανικά
Στη Γερμανία εργάζονται ολοένα και περισσότεροι γιατροί από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα. Οι ιατρικές τους γνώσεις είναι συχνά άριστες, ωστόσο πολλοί δεν μιλούν καν γερμανικά.
Εξαιτίας της σημαντικής έλλειψης ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των προσληφθέντων γιατρών από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Ελλάδα, τη Συρία, την Αίγυπτο αλλά και άλλες χώρες. Οι γιατροί αυτοί απασχολούνται περισσότερο σε μικρότερα νοσοκομεία της περιφέρειας, ωστόσο, πολλές φορές, χωρίς να γνωρίζουν καλά τη γερμανική γλώσσα.





Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανησυχητική με τον σύνδεσμο των διευθυντών των γερμανικών νοσοκομείων να κρούει των κώδωνα του κινδύνου. «Ο αριθμός των ξένων γιατρών σε επίπεδο βοηθών ιατρών έχει αυξηθεί σημαντικά», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιόσεφ Ντούλινγκς, σημειώνοντας ότι σε πολλά νοσοκομεία της ανατολικής και της δυτικής Γερμανίας, περισσότεροι από τους μισούς είναι στο μεταξύ αλλοδαποί. «Οι γνώσεις τους επί του αντικειμένου είναι συνήθως πολύ καλές, ωστόσο συχνά δεν μπορούν να καταλάβουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται στα γερμανικά νοσοκομεία ενώ οι γλωσσικές τους γνώσεις είναι συχνά ανεπαρκείς». Και αυτό, όπως λέει ο κ. Ντούλινγκς, «εξελίσσεται σε πρόβλημα για την ασφάλεια» των ασθενών.

Η ενίσχυση των σχέσεων γιατρών και ασθενών είναι ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του υπ. Υγείας Ντάνιελ Μπαρ. Σε κάθε ιατρικό συνέδριο τονίζεται ότι πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών. Ωστόσο η πραγματικότητα στα περίπου 2.000 νοσοκομεία της Γερμανίας είναι συχνά τελείως διαφορετική.

«Σχεδόν κανείς δεν μιλάει γερμανικά»




Μπορεί να είναι άριστοι γιατροί αλλά συχνά δεν μπορούν να συνεννοηθούν καλά με τους ασθενείς

Σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου ο αριθμός των δηλωμένων ξένων γιατρών στη Γερμανία αυξήθηκε πέρσι κατά 3.039 στους συνολικά 28.355.


Πέρα από την Αυστρία, οι περισσότεροι εξ΄ αυτών προέρχονται από την Ελλάδα (2.224), από τη Ρουμανία (2.105) και την Πολωνία (1.636).

Παρά τις αυξητικές αυτές τάσεις πάντως, δεν προβλέπονται σαφείς κανόνες για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ξένοι γιατροί που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία όσον αφορά τη γλωσσική επάρκεια. «Στο μεταξύ υπάρχουν νοσοκομεία στα οποία δεν υπάρχει σχεδόν κανένας γιατρός που να μιλάει σωστά γερμανικά», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.


Οι καλοί ξένοι γιατροί που μιλούν και καλά γερμανικά καταλήγουν συνήθως στις καλές κλινικές των μεγάλων πόλεων. Στην περιφέρεια όμως, όπου η έλλειψη είναι ακόμη μεγαλύτερη, τα νοσοκομεία προτιμούν να προσλάβουν ακόμη και εκείνους που δεν έχουν επαρκείς γλωσσικές γνώσεις προκειμένου απλά να καλυφθεί η θέση.

Μπορεί οι γερμανικές αρχές να ζητούν συνήθως πιστοποιητικό γλωσσομάθειας για να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ωστόσο συχνά αρκεί ο υποψήφιος να πείσει τον αρμόδιο υπάλληλο στην κατ΄ ιδίαν συζήτηση για την καταλληλότητά του.

Ο γερμανικός ιατρικός σύλλογος ζητά μεταξύ άλλων να ισχύσουν αυστηρότερες προϋποθέσεις για την πρόσληψη ξένων γιατρών και προτείνει την εισαγωγή ενιαίων σε όλα τα ομόσπονδα κρατίδια εξετάσεων γλωσσομάθειας. Κυρίως όμως ζητά να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα γερμανικά νοσοκομεία, κυρίως όσον αφορά τις συνεχείς και χαμηλά αμειβόμενες υπερωρίες προκειμένου το επάγγελμα να γίνει και πάλι πιο ελκυστικό για τους νέους.


πηγή : DW
dpa, Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθυνος σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος




 

Για δουλειά στη Ρηνανία-Βεστφαλία




Στη Γερμανία για το μεροκάματο… Όπως οι πατεράδες και οι μανάδες μας

Το χειροκρότημα στην προσγείωση του αεροσκάφους έβγαλε στον αφρό μνήμες από τη Μέση Ανατολή. Γεμάτο το σκάφος, έφτασε έπειτα από μια αναγκαία στάση στη Σαλονίκη, σε έναν δύσκολο προορισμό, γεμάτο Ελλάδα, στο Ντύσελντορφ.

Από την πρώτη στιγμή νιώθεις τη διαφορά, κοντά στους 5 βαθμούς Κελσίου, ψοφόκρυο σε σχέση με το ελληνικό καλοκαιράκι που δεν θέλει να μας εγκαταλείψει, ίσως το μόνο που δεν θέλει να την κάνει, από κοντά μας.




Ο στόχος είναι να καταγράψουμε την ιστορία που επαναλαμβάνεται διαφορετικά, μα στην ουσία το ίδιο, να δούμε, να ζήσουμε, να μυρίσουμε, τελικά να καταγράψουμε τον Ελληνισμό στο κρατίδιο Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που εδώ, τη δεκαετία του 1960, με τα συμβόλαια εργασίας στο χέρι, τα κοντράτα, έφταναν από την πατρίδα με ένα σωρό δικά μας παιδιά.

Η ιστορία γνωστή, ελληνογερμανικές συμφωνίες περί απασχολήσεως και Γερμανοί εργοδότες που έψαχναν εργατικά χέρια σε μια χώρα που δεν μπορούσε να θρέψει τα παιδιά της. Ενάμιση μάρκο η ώρα, τα πρώτα μεροκάματα, περνούσες απέξω από τις φάμπρικες και σε τραβούσαν μέσα για δουλειά.

Ιατρικές εξετάσεις, λάδωμα, μαυρό χέρι στην άδεια τσέπη των γκασταρμπάιντερ, των μεταναστών, έφερε στο μυαλό τις ιστορίες των λαθραίων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που μιλούν για 2.000 και 3.000 δολλάρια το κεφάλι.

Έτσι και εδώ με τρύπια παντελόνια, δίχως παπούτσια, τα ανήσυχα πνεύματα, εκείνοι που είχαν έναν γνωστό να τους τραβήξει πέρασαν γιατρούς, έφτιαξαν δόντια, έβγαλαν πλάκες που φάνηκε η αδυναμία του κορμιού, η πείνα, αλλά τα κατάφεραν, ήρθαν και δούλεψαν σκληρά, ακόμη μέχρι το 1978 το δωδεκάωρο ήταν το καθημερινό, βγάζοντας χρήμα, κερδίζοντας τη ζωή, δίνοντας τη ζωή τους, οξύμωρο μα αληθινό.

Ο Γιώργος, στα 70, σχεδόν Γερμανός πια, 48 χρόνια εδώ, συνταξιούχος, με καταγωγή από την Ηγουμενίτσα, έφυγε από μια Ελλάδα που του ρουφούσε και την ανάσα, στα 22 το σπιτικό στήθηκε σε ένα ημιυπόγειο στην Γερμανία. Εργάτης, ανιδείκευτος, σε ένα εργοστάσιο παραγωγής παρ-μπρίζ, τζαμιών αυτοκινήτων, αντάλασσε τα νιάτα του με μάρκα.
Στέκεται λίγο στη γυναίκα του, την Πάτρα, τον ρωτώ για κείνη, μοναχά ταινίες, ιστορίες βγαλμένες μέσα από τη φαντασία δημιουργών μπορεί να αγγίζουν, να προσεγγίζουν στην ιστορία των ανθρώπων, μόλις γεννήθηκε το πρώτο τους παιδί άλλαξαν βάρδειες στο εργοστάσιο. Εκείνος απόγεμα, η γυναίκα του πρωί, όλες οι κουβέντες μέσα σε ραβασάκια, γράμματα που άφηναν ο ένας στο άλλον.

«Τάισα το παιδί, λείπουν τρόφιμα και πρέπει να ψωνίσουμε, να πληρώσουμε λογαριασμούς, πότε παίρνεις το ρεπό τελικά;».

Ευτυχώς ο Γιώργος έχει τελειώσει την τετάρτη τάξη του δημοτικού, έτσι με τα κολυβογράμματά του έστηνε μνήμες ζωής.

Στην αποστροφή του λόγου του, μας μιλά για την Ελλάδα και λιώνει, δείχνει τα στείρα μέρη του, μα του βγαίνει μια λατρεία, σκορπά απλόχερα την αδυναμία του. Οι παλιοί μετανάστες ξέφυγαν από μια δύσκολη μοίρα, όμως περίμεναν από εμάς που μείναμε πίσω να βγάλουμε καλύτερη πορεία στο καράβι, περίμεναν πως τα επόμενα χρόνια θα επέστρεφαν σε μια χώρα τακτοποιημένη, μα λαθέψανε και αυτοί.

Κανένας δεν ήρθε για να μείνει. Μα εμείς που σταθήκαμε στη χώρα δεν ξεφύγαμε από την μοιραία πορεία μας, σαν να κάναμε τον Σίσυφο και τον μύθο του μπροστάρη, οδηγό μας.

Στο ελληνικό σπίτι, είναι μίζερα, βρέχει ασταμάτητα και οι λάμπες νέον ρημάζουν τα ταλαίπωρα μάτια μας, εδώ μπλέκονται οι παλιοί με τους καινούριους, τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολα, κυρίως εξιδεικευμένους εργαζόμενους αναζητούν εδώ.

Ψάχνουν 2.500 γιατρούς, μοναχά στο εδώ κρατίδιο Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έχει 18.000.000 πληθυσμό, ανοίγουν λοιπόν δουλειές, μα θέλουν πτυχία, χαρτιά και γλώσσες.

Σαν το Νίκο και τη Μαρία, εκείνος στα χρηματοοικονομικά, εκείνη μηχανικός υπολογιστών. Έκαναν τα βιογραφικά τους μέσα από το διαδύκτιο και είδαν πως δεν είναι ο κατημάς, δεν είναι οι τελευταίοι του κόσμου. Αντίθετα, και οι δύο βρήκαν καλές δουλειές, μεγάλες εταιρίες στην Βόννη τους επέλεξαν για εργασία.

Άφησαν στην Αθήνα το σκοτεινό, αβέβαιο μέλλον και ήρθαν στη Γερμανία.

Το σπίτι στον τρίτο όροφο, δίχως ανελκυστήρα, πενήντα και κάτι τετραγωνικά 1000 ευρώ, εδώ η στέγη είναι πολυτέλεια, είναι μεγάλη δουλειά να έχεις κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου.





Δουλεύουν, λοιπόν, στην παλιά πρωτεύουσα της Γερμανίας, δουλεύουν πολύ, για να σκέφτονται λιγότερο τα αγαπημένα πρόσωπα, τους δικούς τους που εγκατέλειψαν και αυτοί, οι καινούργοι, σαν τους παλιούς μετανάστες για λίγο… Όταν το λίγο γίνεται όλη η ζωή, εκεί καταλαβαίνεις πόσο κοντό είναι το παρόν μας.

Παράπονα για τη χώρα μας, που όλοι τα γνωρίζουμε μα δεν πολυμιλάμε για αυτά, αναξιοκρατία, πολιτική ομηρία, απραξία και αδιαφορία των συνανθρώπων, αγωνία για μεγάλη ζωή που στο τέλος καταλήγει στο μηδέν, θέματα γνωστά που όταν τ’ ακούς από ανθρώπους που έφυγαν για κάτι καλύτερο, αγωνίζονται σε άλλους στίβους περισσότερο ανταγωνιστικούς μα ισότιμα, τους παίρνεις πιο σοβαρά, λές «να που υπάρχει το δυναμικό που θα μας πάει μπροστά» – θα μας πήγαινε, δηλαδή, γιατί τώρα εξελίσσει άλλες χώρες.

Εδώ δείχνουν να σέβονται το χρόνο, να υπολογίζουν το χρήμα και να θέλουν περισσότερο σκεπτόμενους τους συνανθρώπους μας.

Έτσι, από τη μια στεναχωριέμαι και εγώ με τη θλίψη του αποχωρισμού τους, αυτής της βίαιης απόξυσης από τη μαμά – πατρίδα, και από την άλλη αναρωτιέμαι πότε θα γίνουμε ενήλικες και εμείς, πότε θα μπορούμε να καμαρώνουμε για τις δικές μας πράξεις μέσα στην ίδια μας την χώρα, δίχως φανερούς και κρυφούς «γονείς», τους πολιτικούς που μας σέρνουν σε κουτσούς και θεόστραβους χορούς;

πηγή από aixmi.gr
 

Μετανάστευση επιστημονικού προσωπικού




Η βαθιά κρίση στην Ελλάδα ξανάφερε στο προσκήνιο τον εφιάλτη των Ελλήνων: τη μετανάστευση. Μοιάζει σαν να ξαναγυρίσαμε στα μεταπολεμικά χρόνια όπου ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα έστελνε πάνω από ένα εκατομμύριο «προσκεκλημένους και φιλοξενούμενους εργάτες»... τους Gastarbeiter, στο σταθμό του Μονάχου, αλλά και περισσότερους διασκορπισμένους στα πέρατα του κόσμου.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει βεβαια γιατί στο εξωτερικό ζητούν ... γνώσεις και υψηλό μορφωτικό επίπεδο με αποτέλεσμα να μην φεύγουν πλέον για εργάτες και ανθρακωρύχοι, αλλά ... γιατροί και μηχανικοί!

Μόνο η Γερμανία έχει ζητήσει μερικές χιλιάδες γιατρούς - για να καλύψει τις απώλειες που εκείνη είχε με τους Γερμανούς να φεύγουν ... μετανάστες στην κρίση του 2000 


 και τώρα ζητά και μηχανικούς. Οι Έλληνες και πολλοί από την Κρήτη αναζητούν μια καλύτερη τύχη και αποφασίζουν να το ρισκάρουν, αν και τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.





 

Οι συνθήκες δουλειάς δεν είναι σαν την Ελλάδα, τα ωράρια είναι σκληρά και απαραίτητη πλέον προϋπόθεση είναι η γνώση της Γερμανικής, όπως λέει η Ζηνοβία Λουιζάκη που γεννήθηκε στη Γερμανία και σήμερα διδάσκει γερμανικά σε όσους θέλουν να μεταναστεύουν εκεί!

"Πρώτοι στη λίστα των Ελλήνων μεταναστών είναι γιατροί και μηχανικοί. Γιγαντώνεται πραγματικά το κύμα μετανάστευσης νέων. κυρίως πτυχιούχων, που εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία φέτος ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στην Γερμανία αυξήθηκε κατά 90% αγγίζοντας τους 23800.
 
Πολλοί από αυτούς ήταν και νέοι που ζούσαν στην Κρήτη. Πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία εκφράζουν ενδιαφέρον για να προσλάβουν Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι όμως υποχρεούνται να γνωρίζουν γερμανικά" αναφέρει η κ.Λουιζάκη που από ... τα χέρια της έχουν ήδη περάσει πολλοί, κυρίως γιατροί.

"Είναι γιατροί που είτε θέλουν να κάνουν ειδικότητα, είτε προσπαθούν μετά την ειδικότητα να βρουν μια δουλειά. Και αν είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τρόπο ζωής, να προσαρμοστούν στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες της Γερμανίας και φυσικά να μάθουν τη γλώσσα θα βρουν δουλειά. Και βεβαίως με καλύτερο μισθό από ότι στην Ελλάδα"! αναφέρει.






"Υπάρχει κι ένας σύλλογος Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία που βοηθάει. Εγώ με τη σειρά μου στο πλαίσιο αυτών των απαιτήσεων φροντίζω να ενημερώνομαι καθημερινά μέσω διαδικτύου και δημοσιοποιώ κατά καιρούς αγγελίες στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, συνεργαζόμενη με γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά νοσοκομεία και κλινικές.

Παίρνω πληροφορίες για τον αριθμό των ιατρών και γενικά των υπαλλήλων που επιθυμούν να προσλάβουν.

Επίσης, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να διδαχθεί τη γλώσσα καθώς και να έρθει σε επαφή με τα νοσοκομεία αυτά για να πάρει πληροφορίες και να καταθέσει αιτήσεις, μπορεί πια εύκολα να το κάνει" τονίζει η κ.Λουιζάκη που επαναλαμβάνει ότι πρέπει όλοι να έχουν κατά νου ότι η Γερμανία είναι διαφορετική από την Ελλάδα.

"Πολλοί πανε με όνειρα και ελπίδες και γυρίζουν μετά πίσω γιατί οι Γερμανοί είναι πολύ απαιτητικοί. Δεν θέλουν δημοσίους υπαλλήλους. Μπορεί να πληρώνουν, αλλά θέλουν σκληρή δουλειά" αναφέρει η κ.Λουιζάκη που είναι κι εκείνη παιδί μεταναστών.

"Ήταν διαφορετικά τότε. Πήγαιναν εργάτες στη Γερμανία. Όπως και οι γονείς μου. Στριμωγμένοι μέσα σε τρένα και με τις κασέτες του Στέλιου Καζαντζίδη, τα τραγούδια του οποίου ταυτίστηκαν με την πίκρα, τον πόθο και τον καημό των μεταναστών, στις τσάντες τους φεύγουν για μερικά χρόνια μόνο, έτσι πίστευαν, μέχρι να βγάλουν κάποια χρήματα. Μετά θα επέστρεφαν στη πατρίδα τους. «Δύο - τρία χρόνια το πολύ», τόσο εκτιμούσαν κατά μέσο όρο ότι θα έμεναν στη Γερμανία όσοι Έλληνες έφυγαν με το μεγάλο κύμα της μετανάστευσης την δεκαετία του 1960.

Δεν ήταν σπάνια περίπτωση οι μετανάστες ολόκληρων πόλεων στη Γερμανία να κατάγονται από την ίδια περιοχή. Υπήρχαν χωριά στην Ελλάδα που έχασαν το μισό τους πληθυσμό. Πίσω παρέμειναν μόνο οι γέροι και οι άρρωστοι ή οι πολύ μικροί σε ηλικία, οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να εργαστούν στην ξενιτιά. Πολλές οικογένειες είχαν διαλυθεί.

Δεν αναρωτήθηκαν για την ποιότητα της εργασίας του, αν ήταν δύσκολη ή εύκολη, αυτό ήταν δευτερεύουσας σημασίας γι' αυτούς. Η βασική τους έγνοια ήταν να έχουν δουλειά, για να ζήσουν και για να στέλνουν λίγα χρήματα στην οικογένεια, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ζήσουν κάπως καλύτερα. Αυτός ήταν ο λόγος που έφευγαν οι Έλληνες σε νεαρή ηλικία στη Γερμανία". Και συνεχίζει:

"Έτσι έφυγαν και εκείνα τα χρόνια και οι γονείς μου. Μερικοί από αυτούς, βρήκαν πραγματικά την τύχη τους, πέτυχαν το σκοπό τους και επέστρεψαν στην Ελλάδα. Πολλοί από αυτούς, όμως, έμειναν για πάντα εκεί, στη Γερμανία, τη χώρα που έγινε η δεύτερη πατρίδα γι' αυτούς και τα παιδιά τους .

Έτσι ήμουν κι εγώ Ελληνοπούλα με γερμανικές συνήθειες χωρίς να ξεχνάω ποτέ τις ελληνικές παραδόσεις, που μου δίδαξαν οι γονείς μου στο σπίτι. Σε ηλικία 34 ετών αποφάσισα να εγκατασταθώ με την οικογένεια μου στην Κρήτη, στον τόπο που μου άρεσε και ήταν όνειρο να μπορέσω να μείνω κάποτε και να διδάσκω τη Γερμανική γλώσσα σωστά στα παιδιά, εφόσον είναι και η μητρική μου γλώσσα.

Είμαι εδώ από τον Αύγουστο του 2005. Στην αρχή μέχρι να προσαρμοστώ ήταν λίγο δύσκολα τα πράγματα μετά όμως συνήθισα. Εδώ και ένα χρόνο διατηρώ δική μου επιχείρηση".

Και καταλήγει:

Ας κρατήσει κατά νου ο κάθε ενδιαφερόμενος πως αυτή η μετανάστευση δεν μοιάζει με τις προηγούμενες. Περνάμε τα σύνορα χωρίς αυτήν την πικρή αίσθηση εγκατάλειψης της πατρίδας, μια και πλέον είμαστε πολίτες όλου του κόσμου κ' κουβαλάμε την πατρίδα μέσα μας. Επίσης μην ξεχνάμε ότι κάποιοι από αυτούς όταν γυρίσουν πίσω, θα φέρουν ένα τεράστιο πλούτο μαζί τους πίσω στην πατρίδα, την εμπειρία και τη γνώση που θα έχουν, εφόσον δεν τους είχε δοθεί εκείνο τον καιρό να τα αποκτήσουν στην Ελλάδα.


Πηγή Cretalive
        newsnow